szántóföld


- Vannak a nagyüzemek, vannak a kisüzemek és nem igazán van közöttük középbirtok - ez az általános jellemző ma a birtokszerkezetre, hangzott el a tanácskozáson. Egy tavaly közzétett felmérés szerint a hazai földterületek több mint 85 százaléka 5 hektárnál kisebb. A kormány a középbirtokokat erősítené meg. A gazdáknak szükségük is lenne a földekre, hogy stabilan tudjanak működni.

- A földhöz jutás tekintetében a mi helyzetünket az könnyítené meg elsősorban, ha állami földekhez tudnánk jutni. Most jelenleg is pályázatunk bent van, amit tavaly, 2013 nyarán adtunk be és a mai napig várjuk az eredményét ennek - mondta Horváth Balázs, gazdálkodó.

Az új földtörvény egyes részletei már életbe léptek. Május elsejével a földtulajdonjog megszerzésével összefüggők is hatályosak lesznek. Korábban sokan kikerülve a törvényket úgy jutottak földhöz, hogy a haszonélvezeti jogot alapítottak.

- Éppen ezért rendelkezik úgy a törvény, hogy május elsejével ezek a haszonélvezeti jogok, amennyiben nem közeli hozzátartozók között került ez alapításra akkor az a törvény erejénél fogva semmissé válik - tette hozzá Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Az új uniós költségvetési ciklusban hét év alatt több mint 12 milliárd euró jut a mezőgazdaságra Magyarországon. A kedvezményezetti körök egyike a fiatal gazdák lesznek.

- Egyszeri jövedelemjuttatás mellett kiegészítő támogatásokat is magában fog foglalni, képzés, gyakorlati programokban való részvétel lehetősége és egy hosszabb távú és komplex kezelése a fiatal gazda kérdésének. A cél az, hogy ne csak elindítsuk őket, hanem hosszútávon segítsük szakmai munkájukat - mondta Hódi Ágota, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási és Vidékfejelsztési Intézet osztályvezetője.

A 40 évesnél fiatalabb gazdák a teljes keret 2 százalékát kapják. Ezen kívül beruházási támogatáshoz is juthatnak.

Címkék: életbe, lép, május, törvény, föld, új, gazdaság