Sokan még mai napig is úgy fognak bele egy hitel felvételébe, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy mi várhat rájuk a hitel nem fizetése esetén, és a bankok által szabadon hozzáférhető negatív adóslistáról sincsenek meg a kellő információik. A sok éve elindított BAR listát ma már KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) néven üzemeltetik, és minden olyan adósnak az adatai rákerülnek, akik nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően fizetik a felvett hitelüket, azaz 90 napot már késtek a törlesztőrészletek befizetésével, vagy/és a késedelmes befizetésük meghaladja az éppen hatályos minimálbér összegét.

Ezen kívül rá lehet kerülni a listára hamis adatokkal való visszaélés, vagy bankkártya nem szabályoknak megfelelő használata miatt is.

Ha valaki hitel törlesztés elmaradása miatt kerül fel a KHR listára, akkor az úgynevezett aktív státuszban rögzítik az adatait, ezt bármelyik hazai pénzintézet újabb hitel felvételi kérelem esetén a rendszerben megtekintheti, és a jogszabályok szerint az ilyen státuszú ügyfél számára hitel egyáltalán nem helyezhető ki. Amennyiben ez az ügyfél a tartozását rendezni tudja, vagy valamilyen más bank számára is megnyugtató módon a nem fizetett hitel átrendezésre kerül, akkor ettől az időponttól az adós adatai átkerülnek a passzív státuszba, ahol is még egy évig fent is maradnak, szintén minden pénzintézet számára láthatóan.

Ez az egy év semmilyen módon nem rövidíthető le, az ügyfélnek ezt az időt ki kell várnia ahhoz, hogy a listáról lekerüljön, viszont ha letelik az egy év, akkor az adatait a KHR rendszert üzemeltető vállalkozásnak teljes mértékben törölnie kell, ami azt jelenti, hogy ennek az ügyfélnek újra lehetősége van bármilyen hitel felvételére korlátozások és nehezítések nélkül. Egyébként a hitel BAR listásoknak témakörében a hitel-center.hu weboldalán számtalan részletesen megírt cikkből lehet tájékozódni, amivel sok felesleges utánajárás takarítható meg.



Mint fentebb már említettük, a KHR lista aktív státuszában lévő személynek törvényileg sincs lehetősége Magyarországon kölcsönt felvennie, az egy évig tartó passzív státuszban a törvény már lehetőséget ad a bankoknak, hogy ennek az ügyfélnek kölcsönt nyújtsanak, de ugyanakkor teljes jogúan meg is tagadhatják azt, ha mégis adnak hitel passzív státuszú számára, azt csak igen rossz kondíciókkal hajlandóak, magas kamatokkal, és lényegesen több feltételt szabnak, vagy nagyobb értékű fedezetet követelnek meg.

A "hitel BAR listásoknak ingatlanfedezettel" témakörben is érdemes felmenni a hitel-center weboldalára, ahol sok fontos részlet ismerhető meg. Ezzel a cikkel most csak a BAR listára kerülés mikéntjét, és az onnan való lekerülés nehézségeit szerettük volna megvilágítani rövidebben.

Címkék: KHR, BAR, kölcsön, lista, adós, hitel, bank, pénz, gazdaság