kávé

(A kép illusztráció)

Nálunk ugyan éppen nincs hiány csapadékból, Dél-Amerikában azonban rekordaszály van. Az elmúlt időszakban mintegy 140 brazil városban korlátozták a vízfogyasztást, de akad olyan terület is, ahol három naponta ihatnak az emberek - írja a FN24.

Ez pedig jócskán betesz a világ legnagyobb kávé termőföldjének is. Ugyanis pont februárra esik az Arabica virágzása, amihez jelentős csapadékra lenne szükség.

Ez viszont csak az egyik ok. Gondot jelent ugyanis, hogy Amerika és Európa mellett India és Kína is rákapott az élénkítő nedűre.

Az egyik legnagyobb kávéimportőr, a Volcafe szerint betett az utóbbi évek durva szüretelése is. Miután a magas hozam reményében teljesen lecsupaszították őket, elfáradtak a növények. A mostani szezonra mintegy 5 millió zsákkal kevesebb termést jósolnak, mint amekkora igény lenne rá.

Szerencsére a boltokban még nem látni az áremelések nyomait, az előrejelzések szerint azonban hamarosan megérkezik. A nyersanyagpiacon ugyanis 54 százalékos drágulás ment végbe, ez pedig előbb utóbb a fogyasztói oldalon is lefog csapódni.

Címkék: kávé, hiány, drága, válság, aszály, gazdaság