A magyar és a horvát határtérségben fellelhető turisztikai beruházások ösztönzését tűzte ki célul az a múlt évben indult “Magyarország – Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program  INVEST-PRO” projekt, melyben a Somogyi, valamint a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara  mellett, a horvátországi  Krizseváci  Mezőgazdasági Főiskola és az AZRA  Varasd megyei Regionális  Fejlesztési Ügynökség is részt vett. A projektzáró konferenciát csütörtökön tartották Kaposvárott.

 

 

Az egy éves program célja volt többek között annak feltérképezése, hogy a határ menti régióban milyen jellegű  idegenforgalmi beruházásokra mutatkozik igény és a két térség turisztikai vállalkozási hogyan hosszú távon.

A cél az volt, hogy a létrehozott turisztikai beruházások megismerésével, a tapasztalatokat tovább gondolva, a horvát határmenti régióban újabb projektek valósulhassanak meg, amelyek lehetővé teszi a térség számára megnyíló európai uniós támogatások hatékonyabb felhasználását.

Somogy és Zala megyében az elsődleges vonzerőt a Balaton környéke és a termálvizekre alapozott gyógy- és wellness turizmus adja.  Az országhatár közelében ugyanakkor kevés jelentős turisztikai beruházás tudott megvalósulni.  A horvát és a magyar oldalon meglévő értékek számos további lehetőséget kínálnak kétoldalú közös projektek létrehozásával.

A természetjárók igényeinek kielégítését célzó törekvés lehetne például különböző túraútvonalak létrehozása, illetve a meglévők összekapcsolása, amelyek alkalmasak a bakancsos-, kerékpáros-, lovas- vagy a vízi turizmus  feltételeinek megteremtésére és javítására. A Dráva folyó és környezetének hatékonyabb bevonása a turizmus vérkeringésébe még szintén várat magára. A fesztiválok és kulturális programok és egyéb egymást kiegészítő lehetőségek összehangolása növelheti a vendégek számát és a tartózkodási időt.  

Bármilyen fejlesztésről legyen szó, figyelembe kell venni, hogy a tapasztalatok alapján csak azok a projektek lehetnek sikeresek, amelyek meghatározóak a foglalkoztatás szempontjából. A horvát-magyar együttműködésre alapozott turisztikai fejlesztések és a helyi lakosság érdekeltségének erősítése a jövőben hozzájárulhatnak a régióban a munkanélküliség csökkentéséhez és az életminőség javításához.

Címkék: vállalkoz, vidék, Dráva, turisztika, munkahely, horvát, magyar, gazdaság