Csaknem 100 település kap összesen több mint 20 milliárd  gazdálkodott jól Somogyban. Hitel nélkül tudták átvészelni a tavalyi évet. Azok a települések, amelyek nem vettek részt az adósságkonszolidációban, fejlesztési támogatáshoz jutnak. Március 31-éig a tervezett forrás felét megkaphatják, amit út, járda építésre, óvoda, iskola és szociális intézmény felújítására fordíthatnak.

pénzköteg


Megsüllyedt a ravatalozó épülete Somogyacsán A településen tavaly jól gazdálkodtak, hitelük nem volt, de felújításra már nem jutott pénz.

- Fontos volna beruházni a településnek, legelső a ravatalozó, utána az önkormányzat épületének a tetejének a lecserélése és a falu végén a buszforduló újbóli kiépítése - árulta el Somogyacsa polgármestere, Harkány Sándor.

Idén ezekre is juthat az önkormányzati költségvetésből. A kormány ugyanis 50 milliárd forintot ad a következő négy évben azoknak a településeknek, amelyeknek nem kellett átvállalni az adósságát. Az önkormányzati államtitkár példaként említette: egy 18 lakosú település 1,5 millió forintot, míg a legnagyobb 1990 lakossal 20 millió forintot kap az első két évre.

Idén az önkormányzatok több mint 20 milliárd forintot költhetnek infrastruktúrális fejlesztésre. Somogyban csaknem 100 település gazdálkodott jól. Ilyen Nagyberki  is.

Itt az egyik legnagyobb probléma az utak állapota. Az autósok, biciklisek csak a menetiránnyal szemben tudták a nagy kátyúkat kikerülni.

- A Szabadság utcának a teljes rekonstrukciója 450 méteres útszakaszt tesz ki. Az orvosi rendelő előtt egy kulturált parkoló kialakítását rendezzük. Második ütemben szeretnénk az óvoda tetőt felújítani - mondta a nagyberki polgármester, Komár András.

Az önkormányzatoknak egy nyomtatványt kell kitölteniük, amiben leírják, mire költenék az állami forrást, majd ezt el kell juttatniuk a Belügyminisztériumhoz. A támogatás első összegét március végéig kapják meg a települések.

Címkék: állom, önerő, jutalom, pénz, millió, somogy, gazdaság