Pótlékmentes részletfizetést kérhetnek személyijövdelemadó-fizetési kötelezettségükre, azok a magánszemélyek, akik nyilatkoznak erről bevalássukban. A lehetőséggel a vállalkozói tevékenységet nem folytató, általános forgalmi adó fizetésre nem kötelezett adózók élhetnek.

A kedvezményes részletfizetés igénybevételéről a 1353-as szja-bevallás C lapjának „A” mezőjében lehet nyilatkozni. Maximum 6 havi részletfizetést lehet választani, de lehet ennél rövidebb (2, 3, 4, 5 hónap) is a választott időtartam.

A részletfizetési kedvezményt 2014. május 20-ig, a személyijövedelemadó-bevallás benyújtására nyitva álló határidőig lehet választani. Ezt követően már nincs lehetőség a kedvezményt igénybe venni.

Az első részlet befizetésének határideje 2014. május 20., a további részletek esedékessége (attól függően, hogy bevallásában hány havi részletfizetést kért az adózó): június 20., július 21., augusztus 21., szeptember 22. és október 20.

A befizetés teljesíthető készpénz-átutalási megbízáson (csekken), amelyet a NAV bármelyik ügyfélszolgálatán be lehet szerezni, illetve a www.nav.gov.hu honlapon található CSEKK elnevezésű vagy a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” nyomtatványon lehet igényelni. A csekkes befizetésen kívül a fizetési kötelezettség teljesíthető bankszámláról átutalással, illetve bankkártyával, a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain. Átutalás esetén a közlemény rovatban az adóazonosító jelet is fel kell tüntetni!

Azonban jobb ha vigyázunk, ugyanis ha nem fizetjük be időben az esedékes részletet, akkor a kedvezmény érvényét veszíti és a tartozás egy összegben esedékessé válik.

Címkék: részlet, bevallás, nav, adó, 2014, gazdaság