Az a magánszemély, akinek nem munkáltatója készíti el személyi jövedelemadó, azaz az szja-bevallását február 17-ig, hétfőig kérheti a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) segítségét.

Az egyszerűsített bevallás választása esetén a NAV honlapjáról letölthető, vagy az ügyfélszolgálatokon beszerezhető 1353NY jelű nyomtatványt kell kitölteni, amit aláírás után, legkésőbb február 17-ére kell eljuttatni az adóhivatalhoz.

A nyilatkozat - amelyhez semmilyen bizonylatot, igazolást nem kell mellékelni - elküldhető postán, leadható személyesen az ügyfélszolgálatokon vagy elektronikusan továbbítható az ügyfélkapun keresztül.

A nyilatkozat beérkezése után a NAV a rendelkezésére álló adatokat felhasználva elkészíti az egyszerűsített bevallási ajánlatot, amit április 30-áig elküld az adózónak, akinek azt össze kell vetnie a tavalyi jövedelméről szóló igazolásokkal.

Ha eltérést tapasztal, az aláírt bevallást javítva, illetve kiegészítve május 20-áig kell visszajuttatnia a NAV-hoz. Ha nincs eltérés, nem kell visszaküldeni a dokumentumot, mert ekkor a NAV által kiküldött bevallás (1353E bevallás) az adózó határidőig benyújtott bevallásának minősül.

A egyszerűsített bevalláshoz szükséges dokumentumokat ide kattintva lehet beszerezni!

Az szja-bevallással kapcsolatos határidők:

Február 17. nyilatkozat az egyszerűsített bevallás kéréséről (választható)

- Február 25. egyéni vállalkozók, áfa fizetésre kötelezett őstermelők és magányszemélyek, valamint evás egyéni vállalkozók szja-bevallása

- Május 20. magánszemélyek szja bevallása, illetve az adónyilatkozat beküldése

Címkék: bevallás, egyszerűsített, lejár, határidő, adó, gazdaság