A műtrágya szórót javítják ezek a fiatalok, ez is a gyakorlati óra része. A kaposvári mezőgazdasági szakképző iskolába több mint 350 diák jár.

- Intézményünk tanuló létszáma 2010 óta folyamatosan emelkedik, jelenleg, a korábbi időszakhoz képest, mintegy 30 %-kal több diákunk van - mondta a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola Kaposvár igazgatója, Torma Sándor.

A fiatalok körében egyre népszerűbb az agrár képzés. Van, aki a középiskola után is folytatná tanulmányait.

- Otthon családi vállalkozásunk van és édesapám fontosnak tartja a megfelelő képzést ehhez. És szeretnék tovább menni egyetemre mert úgy érzem, hogy szükségesnek érzem, hogy kell ez a felsőfokú képzés még ahhoz, hogy én otthon az életben helyt tudjak állni - árulta el Török László.

A vidékfejlesztési minisztérium irányításában az országban 59 iskolában folyik agrár képzés. Ilyen a kaposvári mezőgazdasági iskola is. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter korábban Gödöllőn sikeresnek nevezte a középfokú agrárszakképzést.  

- Ez biztató a jövőre nézve is, látszik hogy az ágazatban van perspektíva, egyre többen választják a mezőgazdaságot, a vidékfejlesztést hivatásként és ez a vidéki fejlesztések és a magyar vidék szempontjából is mindenképpen fontos és jó hír - mondta a vidékfejlesztési miniszter, Fazekas Sándor.

De nem csak a középiskolában javultak a számok. A Kaposvári Egyetemen több mint 900 hallgató jár valamilyen agrár képzésre. A jelentkezők száma pedig folyamatosan emelkedik.

- A karunkon az elmúlt öt évben 80 %-kal nőtt meg az első helyes jelentkezők száma, de ez önmagában még nem sokat mond, a ténylegesen felvett hallgatók száma pedig 70 %-kal - mondta a Agrár- és Környezettudományi Kar KE, dékánja, Tossenberger János.

A kaposvári campus idén is meghirdeti agrár képzéseit. Jelentkezni már csak egy napig, február 15-ig lehet.

Címkék: középiskola, mezőgazdasági, divat, oktatás, egyetem