A Nemzeti Adó és Vámhivatal május elsejéig adott határidőt erre és a szabályos bevallás elkészítésére. Azt követően akár milliós bírságot is kaphat az, aki ezeket elmulasztja.

internetes aukció


Portékák ezrei cserélnek gazdát az internetes piactereken. Az árak pár száz forinttól, akár a több millióig is terjedhetnek. Sokan nem is tudják milyen adózási szabályok vonatkoznak ezekre az üzletekre.

Az internetes kereskedelem adózási szabályainak meghatározásakor mindenek előtt meg kell azt határozni, hogy az értékesítés milyen formában történik. Alkalmankénti értékesítésről van szó, vagy pedig valaki üzletszerűen végzi ezt a tevékenységet.

Ha valaki egy-egy alkalommal értékesíti megunt használati tárgyát, háztartási gépét, vagy éppen a barna csíkos kardigánját, akkor az évi 600 ezer forintig adómentes. A Kúria döntése azokra vonatkozik, akik üzletszerűen kereskednek az interneten.

- Nem csak egy-egy alkalommal kínáljuk ezeket a portékákat, hanem folyamatosan jelen vagyunk ezeken az online piactereken és megfelelő kínálattal rendelkezünk és ennek az a célja, hogy ebből mi nyereséget érjünk el, tehát hasznunk származzon ezekből az értékesítésekből - árulta el a Nemzeti Adó-és Vámhivatal somogy megyei igazgatóságának sajtószóvívõje, Fülöp Eszter.

Nekik adószámot kell kiváltani és rájuk az áfaszabályok érvényesek függetlenül attól, hogy mekkora bevételre tesznek szert.

Azok sem kerülhetik el azonban az adózást, akik alkalmi eladás után nagy bevételre tesznek szert.

- 600 ezer forintot meghaladó bevételű használt termék értékesítése esetén adóköteles az egész összeg, 16 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni utána - árulta el az Adó és Számvitel Kft. ügyvezetõje, Szekeresné Lepenye Edit.

600 ezer forint felletti bevételnél a jövedelmet úgy kell kiszámolni, hogy az összegből le kell vonni az eladott tárgyak megszerzésével, értékének növelésével és az eladásával kapcsolatosan számlával igazolható kiadásokat. Az így megállapított jövedelem adója 16 százalék. Azonban ha a jövedelem a 32 ezer forintos alanyi adómentességgel kevesebb mint 200 ezer forint, akkor adót fizetni és bevallani sem kell.

Címkék: aukció, internet, kereskedelem, adó, gazdaság