Az adót az adózó az önadózás keretein belül köteles megállapítani, bevallani és megfizetni. Vannak azonban olyan esetek, amikor az adózónak nincs bevallás-benyújtási kötelezettsége. Azonban ezekben az esetekben is 2019. december 31-ig meg kell őrizni a jövedelem/bevétel-kifizetésekhez kapcsolódó bizonylatokat.



Az adózónak nem kell bevallást adnia, ha az adóévben egyáltalán nem volt bevétele, vagy csak olyan bevételt szerzett, amelyet a törvény rendelkezései szerint nem kell bevallani. Ilyen bevételek, jövedelmek lehetnek például:

- azok a bevételek, amelyeket a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni (például az adómentes bevételek);

- a törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés alapján az adó alól Magyarországon mentesített jövedelem, ha más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme a magánszemélynek nem volt;

- amely ingó vagyontárgy átruházásából származik, és az éves összege nem haladja meg a 600 000 forintot, vagy nem gazdasági tevékenység keretében történő értékesítésből származik és az adóévben megállapított összes jövedelem nem haladja meg a 200 000 forintot;

- amely ingatlan átruházásából, a vagyoni értékű jog gyakorlásának átengedéséből, e jogról való lemondásból származik, ha abból jövedelem nem keletkezik;

- amely után a személyi jövedelemadó megfizetésére a kifizető kötelezett;

- amely kamatjövedelemnek minősül, és abból a kifizető az adót levonta;

- amely pénzbeli nyereménynek minősül;

- amelyet külön törvény rendelkezése szerint nem kell bevallani.

Nem kell bevallást benyújtani akkor sem, ha az adóévben kizárólag egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelmet az adózó, és az nem haladta meg az e foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (4510 Ft) szorzatát.

Nem kell bevallást benyújtani mezőgazdasági őstermelőnek (átalányadózást alkalmazó kistermelőnek sem), ha a tevékenységéből származó, támogatás nélkül számított bevétele a 600 000 forintot nem haladta meg, és más, bevallási kötelezettség alá eső jövedelme sem volt.

Amennyiben a 2013. adóévről nem kell bevallást benyújtania adózónak, de bevallási csomagot kapott, azt sem kitöltenie, sem visszaküldenie nem kell a NAV-hoz. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy a kiküldött bevallási csomag címzettje a kézbesítéskor már nem él. Ebben az esetben az elhunyt magánszemély adóját a hivatal határozattal állapítja meg, a hozzátartozói nem készíthetik el az elhunyt helyett az adóbevallást.

További információk érhetők el a hivatal honlapján, az Általános Tájékoztató Rendszer 06 40 42 42 42-es telefonszámán, valamint bármelyik ügyfélszolgálaton.

forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: bevall, őstermelő, jövedelem, NAV, adó, gazdaság