Ugyanis az egyik legalapvetőbb probléma, a közösköltségeket nem fizető lakók ügye továbbra is fennáll. Erre ugyanis az új szabályozás sem ad lehetőséget a jegyzőknek.

Csaknem 4 éve semmilyen hatóság nem felügyeli a társasházak működését Magyarországon. Számtalan gond jellemzi a lakóközösségek mindennapjait. Akárcsak ebben a kaposvári többlakásos házban.   

- Sokszor rossz a lift, a szemétszállítással problémák vannak, a kuka sokszor nincs kitéve, az ajtón is leszakadt a húzó, ilyen apró kicsi problémákat muszáj lenne, vagy amiről nem is tudok, beázások. Ezeket nem tudjuk megbeszélni senkivel - mondta Vántus Ilona.

Azt mondja, évek óta nem tartottak közgyűlést, ahol a lakók elmondhatták volna problémáikat. A törvények értelmében pedig legalább évente egyszer össze kellene hívni.  

Február elseje óta a települési jegyzők látják el a társasházak felügyeletét. A kaposvári önkormányzat eddig is sok jelzést kapott, de lépni nem tudtak. Egyebek mellett azt is ellenőrzik, hogy rendesen megtartják-e a közgyűléseket.

- Minden társasházban a szabályozás rendben legyen és a működés a jogszabályoknak és a szabályoknak, a szabályzatoknak megfelelően történjen. Ez az elvárása a társasházban élőknek és mi ennek próbálunk megfelelni - mondta Kaposvár címzetes főjegyzője, Kéki Zoltán.

A jegyzői felügyelettel azonban nem oldódik meg a társasházak egyik legnagyobb problémája, a közösköltséget nem fizetők számonkérése.

- Ez a jogi eszköz valószínűleg kevés lesz ahhoz, hogy a társasházakban a tartozásokat felhalmozó tulajdonostársakkal szemben ez alapján fel lehessen lépni - árulta el a közös képviselő, Berkesné dr. Jávor Csilla.

Kaposváron 15 ezer lakásban 35 ezer lakóval, mintegy 700 társasház működik.

Címkék: közösköltség, társasház, jegyző, lakó, hitel, gazdaság