A fórum felvezető előadásában Szita Károly, Kaposvár polgármestere kitért arra is, hogy a somogyi megyeszékhely már a kormányzati intézkedéseket megelőzően is a közüzemi díjak mérséklése mellett tette le a voksát. "Ezért szereztünk vissza közműszolgáltató cégeket és ezért nem adtuk el akkor sem, amikor a piaci szereplők ajánlataikkal megkeresték az önkormányzatot+ - sommázott a településvezető. Ez is oka annak, hogy Kaposvár a víz- és csatornadíjak vonatkozásában ma a második legolcsóbb magyar nagyváros. A kaposvári minta egyébként - vagyis, hogy a közszolgáltatások közösségi tulajdonba kerüljenek - egyre inkább terjed Magyarországon.

Idén egyetlen közszolgáltatás díja és helyi adó mértéke sem emelkedik Kaposváron, így is támogatja a város a kormány rezsicsökkentő politikáját. Erre a rendszerváltás óta nem volt példa.

A polgármester azonban azt is mondta: még nem elégedett. Szerinte a kéményseprési vállallat többségi tulajdona még hiányzik a helyhatóság portfóliójából, emellett a temetkezési költségek csökkentése is elérhető célként fogalamzódott meg a fórumon.

Gelencsér Attilától, Kaposvár országgyűlési képviselőjétől a rezsifórum népes közönsége azt is megtudhatta, hogy a megyeszékhelyen és környékén élőknek a rezsicsökkentés tavaly 700 millió forintot jelentett, ennyi pénz maradt ugyanis a családok pénztárcájában.

Emellett a térségben persze nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy minél többen dolgozhassanak. Kaposváron tavalyhoz képest 1500-al több embernek van munkája, Somogy megyében pedig 6000 ember talált kereső foglalkozásra az elmúlt esztendőben.



"Az a fajta rezsipolitika, (...) amelyet a mostani kormány folytat - kiegészítve egyébként a paksi bővítéssel és felújítással -, akár azt a reményt is keltheti, hogy lesz" (negyedik rezsicsökkentés) - mondta újságírói kérdésre a Fidesz kommunikációs igazgatója. Kocsis Máté azt is hangsúlyozta: a magyar kormány világossá tette, hogy a közműszolgáltatók és energetikai cégek állami tulajdonba vétele vagy visszavásárlása abból a szándékból is adódik, hogy előbb-utóbb nonprofittá tegye a közműszolgáltató cégeket, ez pedig magában hordozza a további rezsicsökkentés lehetőségét is.

A kormánypárti politikus arra a kérdésre, hogy miért fontos megvédeni a rezsicsökkentést, azt mondta: azért fontos, mert azt tapasztalják, hogy több irányból támadják. "Most legutóbb például azzal szembesültünk, hogy az uniós bürokraták és a hazai baloldali politikusok is újabb támadást indítottak kettő nappal azután, hogy a harmadik rezsicsökkentésről szóló döntést meghozták a kormánypárti frakciók" - mondta.

Három lépésben csökken az idén a rezsi (részletek a link alatt és az alábbi ábrán):

forrás: MTI, kapos.hu

Címkék: olcsó, temet, véd, csökkent, költség, csatorna, víz, rezsi, Kaposvár, gazdaság