Továbbra is az építőipar és a turisztika területén dől be a legtöbb cég. A somogyi vállalkozói központ szerint csak tisztulási folyamatról van szó. Azokat a cégeket törlik, amelyek már évek óta nem működnek.

építőipar

(a kép illusztráció)

Az elmúlt időszak Somogyot is érintő egyik legjelentősebb cégbedőlése a Hérosz Zrt. csődje volt. Ez a cég vett részt a kaposvári kórház építésében. A helyi vállakozásoknak több tízmilliós tartozást hagytak maguk után. A tavalyi évben Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb a cégek bedőlési aránya, Somogy az átlagos megyék közé, a közép mezőnybe tartozik, míg a legkevesebb csődöt Veszprém megyében tapasztalták.

Amennyiben egy vállalkozás nem végez tevékenységet, nem nyújt be beszámolót, nem elérhető a vezető tisztségviselő, akár már el is tűnt, azokat előbb-utóbb, majd valamilyen kényszertörlési eljárás keretében megszüntetik.

Tavaly a kényszertörlések aránya Hevesben volt a legmagasabb, Somogy itt is a középmezőnyben végzett. Országosan 2012-ben alig több mint hatezer, tavaly már mintegy 23 ezer volt ez a szám.

- A tisztulási folyamat része az is, hogy a megszűnő vállalkozások egy része már régóta nem folytat gazdasági tevékenységet. Tudjuk jól, hogy a társasvállalkozásoknak nagyjából a kétharmada, háromnegyede sem folytat tényleges gazdasági tevékenységet. Egy ilyesfajta tisztulási folyamatról van szó - árulta el a megyei vállalkozói központ főigazgatója, Keresztes Péter.

A megyei adóhivatal adatai szerint napjainkban Somogyban csaknem tíz és félezer társasvállalkozás működik az országos 558 ezerből. A kényszertörlést 2012-ben vezették be. Akkor 90 céget töröltek, tavaly már mintegy 340-et a megyében. A felmérést végző Bisnode csoport kutatása szerint míg országosan mindenhol csökkent a társasvállalkozások száma, addig 4 megyében, köztük Somogyban is párral több lett. A kamara jogtanácsosa azt mondta, ez a lassabb cégtörlés miatt lehetséges.    

- Az itteni bíróság a munkaleterheltsége mellett még öt céget kényszertörléssel megszüntetett volna, márpedig biztos vagyok benne, hogy van legalább öt cég ebben a megyében, amelyik valamilyen ok miatt megszüntethető, abban az esetben itt nem plusz 0.004 százalékkal, hanem mínusz 0.001 százalékkal számolnánk - mondta a megyei kereskedelmi és iparkamara jogtanácsosa, Csapláros Imre.

Szakértők szerint a növekvő költségek idén sem kedveznek a cégalapítási kedvnek, így kevesebb működő vállalkozással kell számolni, és a kötelezettségeiket elmulasztó cégek is gyorsabban el fognak tűnni.

Címkék: bedőlés, vállalat, cég, építőipar, somogy, gazdaság