5.jpg


Méhészruha, tartályok, üvegek és méhkasok. Sokan válogattak a félszáz kiállító termékei közül a méhészek regionális találkozóján Kaposváron. Többen már visszatérő vásárlók.

Somogyban nagy hagyománya van a méhészetnek. Sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel.

- Somogyban 1300-an méhészkednek, nagyjából 95 ezer méhcsalád van a megyében. Ezzel a számmal az országos ranglistán a megyék között az első háromban benne vagyunk - mondta Nagy Csaba, megyei méhészeti szaktanácsadó.

1.jpg


A tavalyi év közepes volt a somogyi méhészek szerint. Idén jobb évre számítanak, az enyhe tél azonban nem kedvezett a méheknek.

- Az enyhe tél ismét nagyon kedvezőtlen, a tavalyi évhez hasonlóan, hiszen az egész tél eddig enyhe volt, a méhcsaládok beindultak, az anya elkezdte a petézést, most jön egy várhatóan komolyabb lehűlés, ami valószínűleg méhpusztulásokhoz vezet majd - válaszolta Csonka Imre, méhész.

2.jpg


Nem csak az időjárással kell harcolniuk a méhészeknek. Hiszen egyes uniós törekvések a nem őshonos akác visszaszorítását célozzák meg. A magyar méz 60 százalékát akácvirágból nyerik.

- A magyarországi méhcsaládok és a jövőbeli méhcsaládokra és a szakágazat jövőjére való tekintettel maradjon zámunkra olyantetület akkora mennyiségben, hogy tökéletesen tudjuk a munkánkat végezni - Mészáros László, elnök, Országos Magyar Méhészeti Egyesület.

6.jpg


Gelencsér Attila a mézért vívott csatában felajánlotta segítségét.

- Ha nem egy nemzeti érdekérvényesítő kormányunk van, pillantok alatt megfújtanak egy nagyon fontos ágazatot. Mi harcolni fogunk, a Fidesz európai parlamenti képviselői nap mint nap küzdenek azért, hogy a magyar gazdák számára hátrányos szabályozások megszűnjenek - tette hozzá Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

3.jpg


A jövőben nem kell feltüntetni az uniós országokban a méz csomagolásán, hogy az génmódosított növény virágport tartalmaz, avagy génmentes termék. A magyar méz  nem génmódosított - hangsúlyozzák a somogyi szakemberek, akik szerint nehéz versenyezni a nyugati nagy méztermelő nemzetekkel. Magyarországon évente átlagosan 20-25 ezer tonna mézet állítanak elő, Somogyban 2000 tonna az éves átlag.

Címkék: méhész, találkozó, megye, somogy, kaposvár, gazdaság