A szakemberek szerint az elképzelés főként az aprófalvas térségekben ütközhet akadályba, mert nem térülnének meg a kiépítés költségei.

Bőszénfán nincsen szélessávú internet. Aki böngészni szeretne, az vagy mobilinternetezik, vagy az okos telefonjával próbálkozik.

- Házi feladatot, ha kapunk, amit az interneten kell megkeresni, akkor nagyon lassan tölti be és sok időbe telik. Többen is használjuk otthon a netet, ezért még lassabb lesz - árulta el Bogdán Anett.

A falu egyetlen, úgymond, rendes internetkapcsolata a polgármesteri hivatalban van, de az is nagyon lassú. A településen fontos lenne kiépíteni a szélessávú kapcsolatot, mert így nem szívesen költöznek ide a fiatalok.

- Egy fiatal házaspárnak nagyon megtetszett a Zselicnek ezen lankás területe, és maga Bőszénfa is. De amikor közöltem velük, hogy 1 megával tudunk itt internetezni, akkor nagy tisztelettel megköszönték, hogy fogadtam őket, és elmondták, hogy a munkájuk azt nem teszi lehetővé ,hogy internet nélkül, vagy legalábbis ilyen kapacitású sávszélesség mellett elkötelezzék magukat, egy ilyen kis településen - mesélte a bőszénfai polgármester, Nyitrai István.

A falutól pár kilométerre, Zselicszentpálon már van szélessávú kapcsolat. Az ottani hálózat alapja lehetne a bőszénfainak is.

- Ennek a költsége nagy mértékben függ attól, hogy milyen nyomvonalon tudjuk elvinni ezt a hálózatot. Van esetleg önkormányzati út, vagy magánterületen kell vinni, illetve milyenek a domborzati viszonyok, mennyi földmunkára van szükség. Ez mind, mind meghatározza, én úgy gondolom, hogy ez több 10 milliós beruházás lenne - tájékoztatott a Kapos-Net Kft. ügyvezetője, Vida Róbert.

A szélessávkereső.hu internetes portál adatai szerint Somogyban 4 településen Visnyén, Kisberényben, Fiadon és Ecsenyben jelenleg semmilyen internet szolgáltatást nem lehet elérni. A szolgáltatók szerint ugyanis az ilyen kis lélekszámú településeken nem térülnének meg a kiépítés költségei.

Lázár János a múlt héten jelentette be, hogy 2018-ig minden magyar háztartásban kell lenni internetnek.

- Nekünk kell négy év nagyon kemény munka és több száz milliárdos invesztíció, de készen állunk, ennek az előkészítése halad - mondta a miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kiépítés költségeit ki állná. A kormány várhatóan februárban áll neki a részletek kidolgozásának.

Címkék: szélessáv, lázár, jános, internet, somogy, gazdaság