Tudnivalók katásoknak:

2013. január 1. óta választható a kisadózók tételes adója elnevezésű adózási forma, a kata. A kata hatálya alá első alkalommal 2012. december 1. és 31. között lehetett bejelentkezni. Somogyban 2013 januárjában 1482 adózó választotta ezt az adózási formát, 2014. január 1-jén már 50 százalékkal többen, 2288-an döntöttek a kata mellett.

2014-től már nem minősül főállású kisadózónak az a személy, akit egyidejűleg több munkaviszonyban foglalkoztatnak, ha ezek együttes időtartama eléri a heti 36 órát. Szintén nem minősül főállásúnak az a kisadózó, aki más vállalkozásban főállású egyéni vagy társas vállalkozóként biztosított.

Szintén újdonság, hogy a vállalkozás úgy is dönthet, hogy a főállású kisadózó után az 50 ezer forintnál magasabb összegű tételes adót fizet, mellyel magasabb összegű ellátási alapot biztosít. Ezáltal a magánszemély magasabb nyugdíjra és táppénzellátásra szerez jogosultságot. Ez az új lehetőség a kata plusz! A magasabb összegű tételes adó mértéke 75 ezer forint, az ellátások alapja pedig 136 ezer 250 forint. 2014 januárjától az új katások az adózási mód választásakor nyilatkozhatnak a magasabb összegű tételes adóról is. Aki már korábban is katás volt, az a változás-bejelentő nyomtatványon bármikor nyilatkozhat a kata pluszról.

Januártól az a főállású egyéni vállalkozó, aki szünetelteti tevékenységét, egészségügyi szoláltatási járulék fizetésére kötelezett, így be kell jelentkeznie az erre előírt 14T1011-es nyomtatványon.

A katát választóknak év közben - ha más adóbevallási és fizetési köztelezettségük nincs - a nyugta- és számlaadáson kívül egyetlen kötelezettségük van: minden hónap 12-én megfizetni a katát. A kata adóalanyiság megszűnik, ha a kisadózó vállalkozás adószámának alkalmazását az adóhatóság az adóalanyiság ideje alatt jogerősen felfüggeszti vagy törli, a naptári negyedév utolsó napjával, ha a kisadózó vállalkozás állami adóhatóságnál nyilvántartott, nettó módon számított végrehajtható adótartozása a naptári negyedév utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot. Emiatt 2013-ban 155 adózó kata alanyisága szűnt meg.

A munkáltató elkészítheti dolgozója szja-bevallását

Amennyiben a munkáltató vállalja, elkészítheti azon alkalmazottai 2013-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallását, akik megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek.

A magánszemélyek január 31-ig nyilatkozhatnak arról munkahelyükön, hogy kérik a 2013. évi személyi jövedelemadójuk munkáltatói megállapítását (13NY29 számú nyilatkozat). A nyilatkozat jogkövetkezmények szempontjából az adóbevallással egyenértékű. Ha a magánszemélyeknek abban az esetben is nyilatkozniuk kell, ha nem kérik a munkáltatói adómegállapítást annak ellenére, hogy a munkáltató egyébként azt vállalná (13NY30-as számú nyilatkozat).

Feltételek:

A magánszemély a 13NY29-es nyilatkozat megtételére akkor jogosult, ha

a)    kizárólag az adó elszámolását végző munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani

b)    az adóévben kizárólag egymást követően fennálló munkaviszonya alapján szerzett olyan bevételt, amelyet nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani, feltéve, hogy a korábbi munkáltató(k) által a munkaviszony megszűnésére tekintettel kiadott igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak

c)    költségvetési szervek központosított illetmény-számfejtési körébe tartozó kifizető munkavállalójaként az adóévben kizárólag ugyanazon illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizető(k)től szerezett olyan bevételt, amelyet nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani.

d)    az adóévben - az a)-c) pontban említett bevétel(ek) mellett - kizárólag adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátás, önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetménye, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátás címén szerzett bevételt, feltéve, hogy a bevétel folyósítója az adó elszámolását vállaló munkáltató vagy a magánszemély a bevételről kiállított igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak.

Amennyiben a munkáltató nem vállalja dolgozója adójának megállapítását, tájékoztatnia kell az adónyilatkozat és az egyszerűsített bevallás választásának a lehetőségéről munkavállalóit.

Szükséges igazolások:

Ha a bevallást a munkáltató készíti, az adóalapot és az adót - a magánszemély nyilatkozata és a mلrcius 20-ig átadott igazolásai alapján - mلjus 20-ig állapítja meg és erről igazolást ad. Ha az adózó tavaly adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátásban, önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetményében, esetleg munkanélküli ellátásban részesült, az erről szóló igazolást is át kell adnia munkáltatójának. A munkáltatók, kifizetőhelyek még ebben a hónapban igazolást adnak a tavalyi jövedelmekről és a levont adóelőlegről. Nem érintik a munkáltatói adóbevallást az adómentes bevételek, illetve azok, amelyeket a magánszemélynek nem kell bevallania (ilyen például, ha a mezőgazdasági kistermelő éves bevétele nem éri el a 600 ezer forintot). Ha valaki nem a teljes évben dolgozott jelenlegi munkáltatójánál, akkor az előző munkahelyről származó igazolást is át kell adnia a bevallás elkészítéséhez. Ha pedig az adózó januلr 31-ig munkahelyet változtat, a nyilatkozatot új munkáltatójánál teheti meg.

Nem állapíthatja meg a munkáltató annak az adóját, aki nem rendelkezik adóazonosító jellel. A munkáltatóknak az adó-megállapítást június 10-ig elektronikus úton kell továbbítaniuk az adóhivatalhoz.

A NAV ügyfélszolgálatain, valamint honlapján elérhetők az szja-bevalláshoz szükséges nyomtatványok, valamint további hasznos és részletes információk.

Címkék: bevall, kata, számol, hatóság, fizet, munkáltató, dolgozó, adó, gazdaság