ellenőrzés


A megnövekedett karácsonyi forgalom miatt, tavaly év végén is megtartotta a Somogy Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság nagyszabású ellenőrzéseit, melyek az ünnepkörhöz kötődő sajátságokra figyeltek, főként a hús- és húskészítmény előállítókra és forgalmazókra, az édesipari termék előállítókra és forgalmazókra, a karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett – így pl. bevásárló központok, ünnepi vásárok területén működő - vendéglátókra, valamint az élőállat szállítások ellenőrzésére terjedtek ki.

Az ellenőrök leginkább a friss húst; hal és haltermékeket; pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket; virsliket, édesipari termékeket, borokat, pezsgőket, valamint az ünnepeket közvetlenül megelőző, és ünnepek közötti időszakban a fagyasztott haltermékeket, továbbá a „szilveszteri malacokat”  nézték át.

Összességében elmondható, hogy a téli kiemelt ellenőrzések keretében végzett ellenőrzéseink során 44 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból lejárt fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idő, jelöletlenség, vagy éppen jelölési hiányosságok miatt.

Ezen időszakban Somogy megyében 41 élelmiszer-előállítót, 95 forgalmazót, 21 vendéglátót, valamint 142 élőállat szállítmányt ellenőriztek. Az ellenőrzött tételek száma megközelítette az 1400 db-ot.  3 forgalmazó, 1 vendéglátó, valamint 3 élőállat-szállító esetében kellett bírságot kiszabni összesen 1 390 000 Ft összegben, továbbá 1 előállítót, 1 forgalmazót, és 1 vendéglátót részesítettek figyelmeztetésben.

A legtöbb probléma a jelöletlen termékek forgalmazása, az élelmiszerek származást igazoló dokumentumainak hiánya, engedélytől eltérő forgalmazási tevékenység, higiéniai körülmények nem megfelelősége, az állatok szállítása során nem elegendő és nem megfelelő férőhelyek, dokumentációs hiányosságok miatt volt.

Címkék: ellenőrzések, megyei, hivatal, kormány, somogy, gazdaság