Somogyban mintegy 250 család foglalkozik nevelőszülői feladatokkal. Közülük többeknek ma ismerték el eddigi munkájukat.

nevelőszülő


Minisztériumi segítséggel országosan 1200 nevelőszülő kap a napokban valamilyen háztartási gépet, amivel megkönnyíthetik a mindennapokat. Somogyban hárman kaptak mosó-, vagy mosogatógépet, illetve hűtőszekrényt.

Január elseje óta munkaviszonynak számít a nevelőszülői hivatás. A kötelezettségek mellett most már számtalan jog is megilleti őket.

- Ez a táppénz és a betegszabadság lehetőségét, a szabadságra, a végkielégítésre és a nyugdíjbeszámításra jelent jogosultságot - foglalta össze a megyei közgyűlés elnöke, Gelecsér Attila.

Somogyban az 1200 állami gondozott gyerek fele családoknál él. A nevelőszülői családok mintegy 250-en vannak.

- Somogy megyében mindig is hagyománya volt a nevelőszülői munkának, mindig is igyekeztek a megyében az ő munkájukat elismerni, most azonban ez kiemelt területe lett a gyermekvédelmi feladatoknak - árulta el a megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetője, Huberné Tomor Éva.

Egy 3 gyereket nevelő szülő korábban 45 ezer forint díjazást kapott havonta, januártól már 90 ezret.

- Örülünk neki, hogy jogviszonynak számít a dolog és ezzel kicsit a pénzünk is  emelkedett. Tehát fizetést fogunk kapni, nem tiszteletdíjat. Hát bízunk benne, hogy jobb lesz - Kentner Tóth Éva, nevelőszülő.

Egy másik jelentős változás szerint január elsejétől úgynevezett gyermekvédelmi gyámok képviselik a gyermekek érdekeit egészen a felnőtt korig. Ez azt jelenti, hogy ők járnak el a gyermekkel kapcsolatos hivatali ügyekben, és segítik a gyermek kapcsolattartását vér szerinti szüleivel.

Címkék: nevelő, szülő, kormány, munka, somogy, gazdaság