tej


Csak minden harmadik liter tejért nem kellett fizetniük a tulajdonosoknak az egyik Somogy megyei tejüzemben. A többit marhatelepekről vásárolják. Egyre drágábban.

A tej felvásárlási ára két év alatt 34 forintot emelkedett. Míg 2012-ben 74 forint volt, addig idén már 108 forint literje.  Ezzel az árral már elégedettek a termelők.

- Azok, akik a rossz időszakban kitartottak a termelés mellett és beruházással javították termelési hatékonyságukat, most úgy érezhetik az áldozatvállalásuk megtérül. Most egy jövedelőmtermelő pozícióban vannak az ágazat szereplői. Ezen az áron nem kényszer a tejtermelés - mondta megkeresésünkre Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A 14 százalékos drágulást azonban a felvásárlók sem szeretnék lenyelni. Valamennyit áthárítanak a vásárlókra.

- Mi február elsejétől kell, hogy bejelentsünk egy 6 százalékos áremelkedést az átadói árainkban, ami feltételezhetően a fogyasztói árakban is meg fog mutatkozni. Hogy az áremelkedés sikeres lesz-e, a piac elfogadja-e, ezt február végén fogjuk meglátni - tette hozzá Egyed Linga, a Fino-Food Kft. ügyvezetője.

Egyelőre azonban a boltokban nem érezni a felvásárlási árak drasztikus növekedését. A drágulás feltehetően két okra vezethető vissza. Egyrészt nőtt a világpiaci kereslet, másrészt a termelés legalább 5 százalékkal csökkent az utóbbi években.

Címkék: történelmi, 2014, árak, tej, csúcs, gazdaság