Sikertörténetnek nevezte Manninger Jenő (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Zala megyei közgyűlés elnöke az elmúlt két évtized balatoni természetvédelmét és a környezetvédelmét kedden Gyenesdiáson, a zöld Balaton-kampány zárórendezvényén. Hozzátette ugyanakkor, jó lenne, ha ezt az épített örökségről is el lehetne mondani.

Tavaly februárban indult a zöld Balaton-kampány, a 12 hónapon át tartó környezetvédelmi projektet Gyenesdiás önkormányzata kezdeményezte, partnerként Keszthely, Balatonfüred, Fonyód, továbbá szakmai és civil szervezetek csatlakoztak

A fenntartható életmódot központba állító kommunikációs kampány 38 millió forintos uniós támogatással valósult meg, és egy környezetvédelmi fotópályázat eredményhirdetésével zárult.
A projekt kiemelten foglalkozott a csomagolóanyagok visszaszorításával, a víztakarékossággal és a környezetvédelemmel a háztartási energetikában.

Manninger Jenő a projektzáró rendezvényen azt mondta, fontos, hogy sokan szolgálják a Balaton környezetvédelmének ügyét, ebben - tette hozzá - Gyenesdiás úttörő szerepet vállalt, hiszen nemcsak a családi turizmusban jeleskedik, hanem a zöldprojektekben is.

"Ha összehasonlítjuk a Balatont Európa más részeivel, akkor azt lehet mondani, hogy természet- és környezetvédelemben élenjárunk, hiszen a vízminőség megőrzése egy ilyen sekély vizű tónál nagyon nagy vívmánya az elmúlt húsz évnek, ugyanakkor látni kell a különbséget az épített örökségnél" - jelentette ki. Hozzátette, ez utóbbit a 40-50 évvel ezelőtt nagy számban épített, a hétvégi turizmust kiszolgáló épületek, telkek uralják. Hosszabb idő kell ahhoz, hogy szebbé váljanak az épületek, erre vannak jó kezdeményezések, de még eltart a régiek lebontása - tette hozzá.

Gál Lajos (független), Gyenesdiás polgármestere elégedetten szólt a lezáruló kampányról, amelyben több balatoni település összefogásával sikerült megszólítani a térség lakosságát és döntéshozóit. Emlékeztetett arra, hogy ebben a kampányban Gyenesdiás meg tudta mutatni eddigi eredményeit is: az önkormányzati döntéseknél kiemelt szempont a fenntartható fejlődés. Ezzel összefüggésben említette a helyi termelői piac működtetését, az oktatási intézmények felszerelését napelemekkel és a kerékpáros, valamint bakancsos turizmus kiemelt támogatását.

forrás: MTI

Címkék: zöld, környezet, örökség, védelem, természet, turizmus, Balaton, gazdaság