A héten elkezdik feldolgozni az Afrikából érkezett cukornádat is és a következő kampányra a tervek szerint elkészül egy új csomagoló üzem is.

Jelképes fáklyagyújtással indították el a 120. kampányt Magyarország egyetlen cukorgyárában tavaly szeptemberben.

Ma már az utolsó cukorrépa szeleteket dolgozták fel. Az üzem idén jó évet zárt, soha nem gyártottak ennyi cukrot még.

- A kedvező őszi időjárás hatására a répatermés mennyisége megnőtt, így 830 ezer tonna répát tudtunk feldolgozni. 115 ezer pár száz tonna cukrot gyártottunk, mivel a kvótánk 105 ezer, ezt bőségesen túlteljesítettük - árulta el a Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, Hájos László.

A répa cukortartalma 16,34% volt, ami viszont csak közepesnek mondható. A raktározáshoz az új dómsilót is használták, ennek köszönhetően 50 ezer tonnával több cukrot tárolhattak. A kampány 118 napjában több mint háromszáz embert foglalkoztattak.

- Ideiglenes dolgozókat is egyre többet tudunk felvenni. Összesen a kampányban 215 állandó és 103 ideiglenes dolgozó, kampányi munkás vett részt - tette hozzá a Magyar Cukor Zrt. szakszervezeti bizottságának elnöke, Kovács József.

Most már csomagolják a kész cukrot. A tervek szerint a következő kampányra elkészül egy új csomagoló üzem is ötmilliárd forintból. Ezzel az egész magyar piacot le tudják majd fedni.

Az utókampány szombaton kezdődik, melynek részeként 25 ezer tonna afrikai cukornádat dolgoznak fel. A munkálatok 20-25 napig tartanak majd.

 

 

Címkék: répa, cukor, gyár, kampány, magyar, gazdaság, kék hírek