Egy hosszabb ideig tartó meleg nagy kockázatot jelent, mert a gyümölcsfákon a rügyek megduzzadhatnak, egy későbbi lehűlés pedig komoly károkat okozhat - közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke kedden az MTI megkeresésére.



A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a csonthéjasok a legérzékenyebbek a hirtelen hőmérsékletcsökkenésre. Hozzátette, hogy néhány napon belül kiderül mennyit változik a hőmérséklet, és a szakemberek abban reménykednek, hogy nem lesz hirtelen, rendkívül hideg, mert az sokkolná a növényeket. Esetleges terméskiesést azonban még nem lehet becsülni. Emlékeztetett: a legutóbbi hasonló alkalommal - négy éve -, a csonthéjasoknál, a kajszi és őszibaracknál volt jelentős terméskiesés.

A szabadföldi, illetve a hajtatott zöldségeknél most a gondot a csaknem több mint három hete tartó fényszegény időszak jelenti, a fólia alatti növények fejlődését például jelentősen hátráltatja. A szabadföldi termelésnél pedig a hó hiánya - a téli aszály - okoz problémát.

A meleg időjárás hatására a kártevők és kórokozók szokásos téli ritkulása csökkenhet vagy akár el is maradhat. Ez a későbbiekben növelheti a védekezés költségeit - jegyezte meg.

Címkék: meleg, termés, gyümölcs, hideg, kár, fagy, gazdaság