Javult a számlafizetési fegyelem a magyarországi cégek körében, jelenleg a számláik 62 százalékát fizetik időben a cégek, míg egy évvel korábban ez az arány 56 százalékos volt - derül ki az üzleti információs szolgáltató Bisnode-csoport elemzéséből.

A Bisnode az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemeli: nemcsak a határidőben fizetett számlák aránya nőtt 2013-ban, hanem a fizetési fegyelmet leíró egyéb mutatók is javultak, ugyanis a cégek rövidebb határidőre, és kisebb késéssel teljesítenek.

Az elemzők fizetési tapasztalat programja évente több mint 1,5 millió számlát dolgoz fel. Ennek adatai szerint az átlagos fizetési határidő Magyarországon 28,2 nap volt 2013-ban, szemben a 2012-ben mért 29,5 nappal. A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, a papíriparban és az építőiparban kell számolni, ahol 40-50 napos az átlagos számlafizetési határidő.

A közlemény szerint az átlagos fizetési késedelem mérsékelten, de szintén csökkent az elmúlt évben a tavalyi 21,2 napról 20,7 napra. Jelenleg az oktatással, az információval és kommunikációval foglalkozó cégek késnek a legtöbbet számláik kiegyenlítésével, több mint 40 napot a felmérés szerint. Magas, átlagosan 37 napos a számlafizetési késedelem a papíriparban is. A bedőlésektől leginkább fenyegetett építőiparban 24 napot kell várni a számlafizetésre, ugyanannyit, mint a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, illetve a művészet és a szórakoztatás területén.

Az elemzés szerint megyei szinten Heves megyében késnek a legtöbbet, 35 napot a számláik kifizetésével a cégek, de a fővárosban is magasabb, 23 napos a fizetési késedelem az országos átlagnál. Somogyban 21 nap az átlag, ezzel megyénk hatodik a rangsorban.

A cégek javuló számlafizetési fegyelme bizakodásra ad okot a Bisnode szerint, de nem szabad elfelejteni, hogy a javulás csak kicsi, míg a számlafizetési késedelem, határidő továbbra is magas. Magyarországon átlagosan 49 napot kell várni egy vállalkozásnak, hogy hozzájusson pénzéhez. Ezalatt történhet olyan esemény, ami a megrendelő fizetőképességét érinti, így nem elég szerződéskötés előtt ellenőrizni a partner megbízhatóságát, hanem folyamatosan nyomon kell követni azt. A fizetőképesség csökkenésére utaló esemény esetén érdemes időben elkezdeni a behajtást - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Ezekben a szektorokban a legnagyobb a cégek számlafizetési késedelme (zárójelben a napok száma):

1 Oktatás (44)

2 Információ, kommunikáció (43)

3 Papíripar (37)

4 Humán-egészségügyi, szociális ellátás (36)

5 Ingatlanügyletek (27)

6 Pénzügy, biztosítás (26)

7 Adminisztratív és szolgáltatás-támogatás (25)

8 Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (24)

9 Építőipar (24)

10 Művészet, szórakoztatás (24)

Címkék: késedelem, vállalkozás, cég, fizet, számla, Somogy, gazdaság