A Kúria hétfői döntése kimondja, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfeleknek kell viselnie. Rogán Antal más témában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, szerinte nemcsak az a fontos kérdés, hogy mit döntött el a Kúria, hanem az is, hogy mit nem.

A témával korábban a KaposPont is részletesen foglalkozott. Egyik legnézettebb cikkünk a Kapos Televízió Fórum című műsorának videós különkiadása volt. Ebben Róna Péter közgazdász és Léhman György ügyvéd azt mondták: a devizahiteles szerződések a kukába valók. Szerintük a bankok végső soron nem nyerhetnek.



"Szeretnénk tanulmányozni a részletes ítéletet, ugyanis a mostani döntésből nem derül ki, hogy foglalkozott-e, és ha igen, akkor milyen döntést hozott a Kúria például az egyoldalú kamatemelések vagy az árfolyamrés ügyében" - tette hozzá. A frakcióvezető szerint mindkét terület olyan, ahol a bankok megkárosították az ügyfeleket.

"Amíg a végső jogi helyzet nem ismert, addig az árfolyamgát kinyitása mindenki előtt lehetőséget jelent."

Az egyoldalú kamatemelés jelentős többletköltséget jelentett, valamint az árfolyamrés is milliárdokban mérhető veszteséget okozott összességében a devizahiteleseknek számára. Ezekben a kérdésekben is érdemi döntést várunk a Kúriától. Ha ezek megszületnek, akkor alakítja ki a parlament a végső álláspontját - fejtette ki Rogán Antal.

A frakcióvezető elmondta azt is, amíg a végső jogi helyzet nem ismert, addig az árfolyamgát kinyitása mindenki előtt lehetőséget jelent. Rogán Antal ezért arra biztatja az érintetteket, hogy éljenek a lehetőséggel, és lépjenek be az árfolyamgátba. A politikus arról is beszélt, hogy nem érti, hogy miért fordult a Kúria az Európai Bírósághoz. Én a Kúriát elég bölcsnek érzem ahhoz, hogy maga is meg tudja hozni döntését - jegyezte meg.

Rogán Antal leszögezte azt is, fenntartják azt az álláspontjukat, amely szerint a devizahitel rossz termék, ezért ki kell vezetni azt.

Címkék: Kúria, csalódás, hitel, dönt, deviza, gazdaság