Sajtot készítenek a Fino üzemében, de számtalan más tejterméket is előállítanak, amelyhez szakképzett munkaerő is kell. Abból pedig sosincs elég a cég munkaügyi vezetője szerint.

- Mivel a cégünk állandó szakképzett munkaerő hiánnyal küzd és az élelmiszeripar, mint olyan, megköveteli a technológiát, a technológiai tudást, ezért nagyon örültünk neki, amikor felkerestek minket és megkértek arra, hogy gyakorlati helyet biztosítsunk - Egyedné Lewandowski Havaska, HR vezető, Fino-food Kft.

A képzés végén ugyanis a legjobbakat tovább foglalkoztatják. Jelenleg egyébként 16 embert tanítanak.

- Augusztus óta vagyok ezen a képzésen. Tejtermékgyártó szakmát fogok szerezni és örülök, hogy részt vehetek, mert így használható szakma mellett a családomat is eltudom tartani - Földvári Nelli, Kaposvár

A megyei Munkaügyi Központ hat csoportot célzott meg a képzésekkel. A 25 év alatti pályakezdőket, az 50 év felettieket, a GYES vagy GYED-ről visszatérőket, a tartós munkanélkülieket, az alacsony iskolai végzettségűeket és azokat, akik valamilyen támogatást kapnak.

Szikra László a megyei munkaügyi központ igazgatója mai sajtótájékoztatóján elmondta: a képzés 2011-ben Uniós forrásból indult. Somogyba több mint 5 milliárd forint érkezett.

A pénz nagy részét Somogyban már felhasználták. Idén október végéig bér és bérköltség támogatásra 1 milliárd 350 milliót, képzésre 1 milliárd 750 milliót más támogatásra pedig több mint 400 milliót fordítottak. Így összesen 3,5 milliárd forintot költöttek el a programban. A megyében egyébként már 5009 embert vontak be a képzésbe.

- A program végéig 5400 főt kell bevonnunk, tehát az most már látszik, hogy amit a programban teljesítenünk kell, azt elérjük. A jövő évben még több mint 1400 főt kell a programba bevonnunk, és ebből több mint 1000 fő képzése fog menni - Szikra László, igazgató, Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ

Szikra László hozzátette: a program nagyban csökkentette az álláskeresők számát. Míg 2011 januárjában 31 ezer volt a munkanélküliek száma, addig ma 10 ezerrel kevesebbet tartanak nyilván.

 

 

Címkék: ötezer, munkanélküli, kevesebb, 2013, munka, gazdaság