Nem fizették be a jogdíjat, ezért a NAV több nagyáruházban is telefonokat foglalt le pénteki razziáján - számol be a Wikitech.hu. A portál információi szerint főként iPhone-okat, Nokiákaz és Akaik gyűjtöttek be a revizorok.

A razzia alapját  az adta, hogy a jelenlegi szabályozás szerint minden üres adathordozó után jogdíjat fizetni. Így a telefonok belső memóriája után is. Igaz több telefon esetében ez is kérdéses,  ugyanis a beépített kártya tartalmazza az operációs rendszert, így nem teljesen üres.

A befizetést az IMEI szám alapján ellenőrzik vissza. A Wikitech úgy tudja, hogy az ellenőrök az Árkádban található Media Marktból, a Tesco Megaparkból és néhány Metro áruházból vittek el telefonokat.

A razziát megerősítette a NAV az Indexnek. Mint írják: Azokat a készülékeket, amelyeknél nem fizették meg a jogdíjat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lefoglalja. Eddig két esetben bűncselekmény, több esetben pedig szabálysértés miatt indult eljárás.

Az ügyben a KaposPont megkereste a NAV somogyi kirendeltségét is. Kérdésünkre a NAV Somogy Megyei Igazgatóságának sajtóreferense, Fülöp Eszter elárulta: a megyében eddig ilyen ügyben nem végeztek ellenőrzéseket az adóhatóság revizorai.

Címkék: razzia, iphone, készülék, telefon, ellenőriz, nav, gazdaság