pocz pincészet hordók


A Pócz Pincészet neve évtizedek óta jól ismert a Balatonboglári borvidéken. A 10 hektáros szőlőbirtokon leginkább a térségre jellemző fajták teremnek, így a  rizlingszilváni, a sárgamuskotály, a chardonnay, a sauvignon blanc, a zöldveltelini, az olaszrizling, a cabernet franc, illetve a cabernet sauvignon, a kékfrankos és a merlot.

Ez utóbbi három fajta idei házasításából született az a rozé cuvée, ami a X. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál seregszemléjén a közelmúltban az élmezőnyben végzett. A budai várban megrendezett mustrára ebben az évben több mint 300 mintát neveztek.

pocz pincészet hordók érmek

Pócz József a KaposPontnak elmondta: családjában a szőlőtermesztés és a borkészítés hagyománya generációkra vezethető vissza. A 2004-es esztendő somogy borászának megválasztott szakember szerint jótermésű év volt az idei, ennek is köszönhető a mostani elismerés. No, meg a különleges balatoni mikroklímának, ami nyáron hűti, télen fűti az ottani dűlőket.



A Bonus Bonorum Borrend lovagja nagy hangsúlyt fektet a cuvée-k szépségére. Azt mondja azért, mert ezek jelenítik meg igazán egy pincészet egyediségét, a borász ízlésvilágát és a borvidék adottságait. Póczék ültetvényein alapszabály, hogy a szőlőnek látnia kell a napot, így a sorok szellősek, a fürtök pedig kényelmesen gyarapodhatnak.

pocz borászat


A leszüretelt szőlőt aztán 800 hektoliter saválló acéltartályban, illetve tizedennyi fa hordóban érlelik zamatos nedűvé.

"Alapvetően a könnyed, beszélgetős fehérborok pártján állok, de ilyenkor, telente számomra is eljön a testes vörösek, no meg a forralt borok ideje" - válaszolja Pócz József arra a kérdésre, hogy a díjnyertes rozén kívül, vajon milyen nedűt kóstol napjainkban szívesen.

A balatoni borok környékbéli térnyerésének kérdésére azonban már nem ilyen egyszerű megfelelni - teszi hozzá kissé keserűen a kitüntetett borkészítő. "A térségi borászok egyik legfontosabb törekvése ugyanis időtlen-idők óta az, hogy a balatoni vendéglátóhelyek balatoni borokat kínáljanak. Számos országban nem is értik, mi a problémánk ezzel, hiszen másutt természetes, hogy minden tájegység a maga kincseivel pakolja meg a vendégasztalt, kínálja meg a turistát. Nálunk viszont másképp működnek a dolgok. Egész egyszerűen, a tóparti éttermek és vendéglők egy jó részének, sajnos még mindig jobban megéri az ország másik végéből hozatni bort ..."

pocz pincészet hordók terem

Címkék: pócz, rozé, borász, pincészet, bor, Balaton, gazdaság