A közétkeztetés reformja az egészséges táplálkozás irányába tett első lépésként csökkenti az ételek só-, cukor-, és zsírtartalmát, de több fehérjét, zöldséget és gyümölcsöt ír elő - írja a Magyar Hírlap hétfői számában.
A minisztériumi rendelet szerint tiltólistára kerül többek között a cukor, a zsíros tej, a hagyományos só, a kenőmájas, a rántott hús és a csokis piskóta is.
A lap írása szerint a Magyar Közétkeztetők Szövetsége támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériumának közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelettervezetét.
Tettinger Antal, a szervezet elnöke a lapnak elmondta: közös érdek, hogy a rászorulók asztalára egészséges ételek kerüljenek.
A rendeletet kísérleti jelleggel néhány helyen már bevezették, Tettinger Antal szerint így a hatálybalépés előtt kiküszöbölhetők az esetleges hibák.
Nem lesz több csokis piskóta, kenőmájas és zsíros tej a közétkeztetésben az új rendelet szerint. Ellenben megemelik a zöldségek és a gyümölcsök adagját.