Zöldséglevest tálal az egyik kisfiú a törökkoppányi általános iskola menzáján. A leves alapanyagát a település közmunkásai termelték meg. A zöldségek egy részét itt, ebben a fóliasátorban, ahol október végén még javában zöldellt a paprika.

Sárgarépa, petrezselyem, zöldbab, cukorborsó, káposztafélék. Leginkább ilyen zöldségeket termesztenek a közmunkások Törökkoppányban. A termés nagyobbik részét tartósítják, illetve helyben feldolgozzák. A paprikatermésből pedig még külön bevételre is szert tett a község önkormányzata.

- Mivel a paprikatermés a faluban igen korlátozott volt, ugye nagy szárazság volt, utána egy jégverés, igazából a mi paprikánk maradt meg a fóliában egyedül és nagyon sokan vásároltak tőlünk - mondta Gyenis Ferenc.

"Mintegy 10 ezer ember dolgozik ma mezőgazdasági közmunkásként Somogyban. Az agrárkamara megyei elnöke szerint a bogyós gyümölcsök és a burgonyatermesztés adta lehetőségek ma még kihasználatlanok. Mint ahogyan a települések közmunkaprogramjai sincsenek összehangolva egymással.

- 20-30-40 százalékos árelőnyt lehet az input anyagok beszerzésénél akkor megkapni, hogyha ezt szervezetten csinálják - Gombos Sándor, megyei vezető, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Vagyis olcsóbban jutnának mondjuk a vetőmaghoz, vagy a növényvédőszerekhez. Ráadásul együtt könnyebb lenne a piacépítés is. Öt-hat település ugyanis könnyebben tudna szerződni a nagyobb feldolgozókkal, mint egy.

A somogyi mezőgazdasági közmunkások nagy része télen sem fog unatkozni. Sokan az erdőkben, vagy az állattartó telepeken dolgoznak majd; egytizedük, pedig iskolába fog járni.

- Közel 1000 embert fogunk csak Somogy megyében képezni. Elsősorban motorfűrész-kezelő szakmára, betanított zöldségtermesztő, betanított zöldség- és gyümölcsfeldolgozó, csontozómunkaás, illetve vágóhídi munkás képesítésekre - tette hozzá Bertók Balázs, a Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola tanára.

Ezek a képzések ingyenesek lesznek, mert az Európai Unió támogatásával indulnak.



Címkék: versenyképes, zöldség, közmunka, 2013, somogy, gazdaság