Az új pénztárgéppel már nem tudnak trükközni a kereskedők. A gyűjtőgomb megnyomása után ugyanis az adóhivatalban is látnak minden adatot. Így szűrnék ki a korábban gyakori visszaéléseket.

- Az elmúlt napokban 10 darab érkezett és most pénteken 20-30 darab megint érekezik és akkor folyamatos ellátás lesz, tehát a minálunk rendelt partnerek azok folyamatosan kapják, tehát december 31-ig bezárólag mindenki megfogja kapni a gépét - Bőzsöny Gyula, ügyvezető, Bőzsöny és Társa KFT.

Sokaknak azonban akkor sem lesz meg az új gépe év végéig, ha már megrendelte. A legnépszerűbb pénztárgép forgalmazási engedélyét ugyanis visszavonták, a másik típusú gépre viszont jövő év márciusáig várni kell, mert a szállítást előbb nem tudják garantálni. Azt még a kereskedők

- Kérdezzük, ezzel eleget tesznek-e a vállalkozók a jogszabályi határidőknek. Nekünk itt jogi kételyeink vannak, ebben nem kapunk az állami szervezetektől megerősítést és így segítséget várnak a kiskereskedők és vendéglátósok - Kertész Rezső, megyei társelnök, KISOSZ.

Nemcsak a KISOSZ-nak, az adóhivatalnak sem tiszta még minden az új rendszerrel kapcsolatban. Nem tudják például, hogy összesen hány vállalkozásnak kellene új pénztárgépet beüzemelnie, és azt sem, hogy mi lesz akkor, ha valaki nem tudja beszerezni az új gépét.

Egyelőre annyi biztos, hogy aki szándékosan nem kért üzembe helyezési kódot, illetve nem rendelte meg az online kasszát, az akár 1 milliós bírságra is számíthat.

Címkék: mégse, bekötés, online, pénztárgép, határidő, gazdaság