vonat jegy


Új, fedélzeti jegyellenőri munkakört hozott létre a MÁV-START, ezen felül tovább növeli a jegyvizsgálói létszámát a menetjegyek, bérletek és kedvezményre jogosító iratok hatékonyabb ellenőrzése érdekében - írta szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága.

Huszonöt fedélzeti jegyellenőr már meg is kezdte a munkáját, ötvennel több jegyvizsgáló pedig december végétől, további ötven pedig tavasztól kezdődően teljesít majd szolgálatot elsősorban Budapest elővárosában.

A fedélzeti jegyellenőrök munkaköre csupán abban különbözik a jegyvizsgálókétól, hogy a fedélzeti jegyellenőrök forgalmi tevékenységet (pl. vonat menesztése) nem látnak el, feladatuk az utazásra jogosító dokumentumok ellenőrzésére terjed ki.

Mindkét munkakörben dolgozók közfeladatot ellátó személyek, akiket fokozott büntetőjogi védelem illet meg. Egy jegyvizsgáló képzése csaknem négy hónapig tart.

 

Az új vasutas munkavállalók elsősorban a budapesti, elővárosi forgalomban teljesítenek szolgálatot, mert ebben a térségben a legjellemzőbbek a visszaélések a nagyobb utasforgalom és a rövidebb utazással töltött idők miatt.

A közpénzekből is gazdálkodó vasúttársaság elkötelezett a jogos bevételeinek beszedésére, hiszen éves szinten több milliárd forintos nagyságrendű az a bevételkiesés, amit a jegy nélkül illetve a jogosulatlanul igénybevett kedvezményekkel utazók okoznak.

Címkék: bliccel, jegy, ellenőr, vonat, vasút, gazdaság