A Gazprom szerint Európát katasztrófa fenyegeti a télen, mert Ukrajna leállította az orosz gáz importját, helyette a nyugat-ukrajnai föld alatti tározókban levőt használja, ami 30 százalékos hiányt fog okozni az európai gázszállításokban − írta a Kyiv Post nyomán a napigazdasag.hu. Vitalij Markelov, az orosz nagyvállalat vezérigazgató-helyettese sajtóértekezletén elmondta, hogy az ukránok idén csak 17,6 milliárd köbmétert töltöttek a tározókba, ami nagyon kevés - a gázszállítások folyamatosságának biztosításához 21,5 milliárd köbméterre van szükség.

Ráadásul most elkezdték megcsapolni és a hazai fogyasztóknak juttatni az amúgy is elégtelen mennyiségű tartalékot, pedig még el se kezdődött a tél. Ha a jelenlegi tempóban használják fel a tartalékokat, mennyiségük a hideg beálltára 14 milliárd köbméterre csökken. Ez pedig az orosz cégvezető szerint azt jelenti, hogy lehetetlenné válik az orosz gáz eljuttatása Nyugat-Európába, ugyanis a föld alatti tározók nem lesznek képesek kompenzálni azt a mennyiséget, amennyit az ukránok maguknak kivesznek a szállított gázból.



Hétfőn a témába vágó cikket jelentetett meg a Népszava is. A napilap írása nyomán a vg.hu is közölte, hogy a mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban jelenleg mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van. A lapnak Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt mondta: így a korábbi három hétre elegendő helyett ma már csak néhány napig kitartó gázkészlettel rendelkezik az ország.

A mostani készletszint mellett a hideg téli időszakban szokványos napi 70 millió köbméteres gázfogyasztás mellett a gázkivételi kapacitások korlátai miatt csak napokig garantált az ország teljes körű ellátása, ha az orosz beszállítások korlátozása vagy leállítása miatt kiesik a napi 15-20 millió köbméteres, vezetéken érkező import. Ilyen krízishelyzetben néhány nap után már a fogyasztás korlátozása válhat szükségessé.

A volt helyettes államtitkár megjegyezte: azzal is számolni kell, hogy a hazai gázkitermelés a néhány évvel ezelőtti napi 10-11 millió köbméterről 8 millió körülire esett vissza, és ez tovább szűkíti a belső forrásokat.

forrás: MTI, napigazdasag.hu, Népszava, vg.hu

Címkék: szállít, tartalék, tároz, köbméter, hiány, gáz, gazdaság