gazda


A térség növény- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodóit az foglalkoztatja, hogy miként lehetne fellendíteni a különböző ágazatokat. Fazekas Sándor elmondta: korábban is támogatták már a kis és középtermelőket, a jövőben pedig további milliárdokkal segítik őket.

A frissen szedett diót válogatják a lengyeltóti üzemben. Közép-Európa legnagyobb diós kertjében évente csaknem 200 tonna diót tudnak leszüretelni.

- A magyar dió régi hírneve, nimbusza, ami már a 40-es években is megvolt, az az elmúlt évtizedekben lecsengett. Újra kell az ágazatot egy kicsit tuningolni - Dankó József, ügyvezető, Juglans Hungária Kft.

gazda


Ezért szerveztek gazdafórumot a településen. A fellendítés lehetőségéről kérdezték a vidékfejlesztési minisztert. A tanácskozáson több felvetés és ötlet hangzott el a különböző ágazatok megerősítéséről.

- Úgy gondoltuk, hogy a start munkaprogrammal összekapcsolva, az elmaradott, de komoly kertészeti hagyományokkal rendelkező vidékeken elindítunk egy programot, ami a kertészeti kultúra feltámasztását, helyi feltámasztását hozná - Gombos Sándor, megyei vezető, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Ezt erősíti az is, hogy amíg 2011-ben 5000 kistermelő volt az országban, addig mára megháromszorozódott a számuk.

A zöldség és gyümölcstermelők azonban gyengébben teljesítenek. Jelenleg mintegy 2,5 millió tonna árut termelnek meg, ezt a jövőben 1 millióval szeretné növelni az ágazat. Így a külföldi piacokra is több termék juthat.

- Most körülbelül 30-40 százalékon teljesít a zöldség-gyümölcs ágazat, még nagyon, nagyon sok tartalék van ezen belül, és úgy gondolom, őszintén mondom, közép-Kelet Európa legnagyobb kertészeti országa lehetünk néhány éven belül - Mártonffy Béla, elnök, Fruitveb Hungary.

A kormány már több támogatási programot is elindított. A céljuk ugyanis, hogy minél több helyi termék kerüljön a piacra.

- Több olyan programunk volt, ami piac kialakítására, piac kiépítésére szolgált. Ennek is köszönhető, hogy lassan minden településen van gazdapiac, vagy pedig létre fog jönni olyan elárusító hely, ami biztosítja, hogy az ott élő lakosság friss áruház, helyben megtermelt élelmiszerhez jusson - Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter.

Korábban erre már több milliárd forintot fordítottak, a jövőben pedig további milliárdos támogatásra számíthatnak a termelők.

Nézze meg videónkat is a témában:

Címkék: minél, fazekas, sándor, több, piac, termék, helyi, gazdaság