Somogy a most záruló uniós ciklusban összesen 220 milliárd forinthoz jutott. A lakosság számát figyelembe véve ez 680 ezer forint fejenként. A pénteki Megyei Közgyűlésen az elnök, Gelencsér Attila kiemelte, Somogy végre az ország jobbik feléhez tartozik. A lehívott pénzek 45 százalékát a gazdaságfejlesztésére fordították. A szakpolitikus szerint a következő 7 éves folyamatra, ami 2020-ig tart, nem lehet más a cél, mint elérni az egymillió forintot koponyánként.

gelencsér attila


Az új költségvetési cilusban 7400 milliárd forintra számíthat Magyarország. Ennek 60 százalékát akarják a gazdaság fejlesztlésére fordítani.

"Mennyire lesz működőképes, mennyi munkahelyet teremt, mennyire fenntartható, és mennyire jó irány, tehát tud-e újabb fejelsztéseket generálni?" Ezek lesznek a legfontosabb kérdések a jövő beruházásait illetően. Nagy versenyre kell tehát számítani a pénzekért.

A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője, Sitányi László úgy véli: mindenki annyi pénzhez fog hozzájutni, amennyi jó projektet elő tud állítani és amennyit meg is tud valósítani. Pályázni ugyanis egy dolog, a leírtakat meg is kell tudni valósítani, sőt el is kell tudni számolni a pénzekkel.

Az új uniós pénzügyi ciklus január elsején indul. A megye fejlesztési programját február végéig, a konkrét terveket pedig szeptember végére kell elkészíteni.




Címkék: európai, milliárd, támogat, költségvetés, unió, Somogy, gazdaság