pet centrum

3 milliárdos beruházás 2014. első negyedévére készül el. Ezzel Európa 19. és az az ország második PET centruma lesz a kaposvári. Ezt az épület bokréta ünnepségén jelentették ma be.

Elérte a legmagasabb pontját a kaposvári PET Centrum építése. 1600 négyzetméteren alkalmaznak majd itt világszínvonalú technikát a gyógyításban. Európában ez lesz a 19. ilyen központ.

Köszöntő beszédében Kaposvár polgármestere Szita Károly kiemelte: az új PET centrumnak nemcsak a somogyiak egészégmegőrzésében lesz szerepe.

- Ez nemcsak minket kaposváriakat, Kaposvár polgárait, hanem az egész országot szolgálni fogja - mondta Kaposvár polgármestere Szita Károly.

A 3 milliárdos beruházással sokkal könnyebben azonosítani tudják a betegségeket. A gépek segítségével a test olyan helyeit, molekuláit is vizsgálhatják, amire eddig nem volt példa. Ráadásul egyszerre tudnak nagy pontosságú CT, MR és PET képet készíteni, a betegségek kezdeti fázisaiban.

- Minden egyes betegségben a betegség kialakulásban különböző mechanizmusok vesznek részt. És ha mi ezeket a mechanizmusokat meg tudjuk egyszerre jeleníteni, jól összehangoltan azáltal, hogy mi most mit mérünk a betegben, akkor magától értetődő, hogy egy személyre szabott terápiát tudunk a betegnek adni - mondta az MTA doktora Borbély Katalin onkológus.

Ezzel pedig nagyban nő a teljes gyógyulás esélye. A PET centrumban nemcsak embereket, állatokat is gyógyíthatnak majd. Sőt a világszínvonalú technológiát alkalmazó központban jelentős kutatásokat is folytatnának.   

- Egy Excellence központi kutatási területként megnyerhetne olyan munkákat amelyeket az Európai Unióban elvégeztetnek. És természetesen akkor mint megrendelők különböző cégek, különböző állami vállalatok adott esetben a Kaposvári Egyetemtől rendelhetnék meg - mondta a Kaposvári Egyetem rektora, Szávai Ferenc.

A beruházás várhatóan jövő év első negyed évében készül el. Évente 2 ezer beteget fogadnak majd, akár külföldről is.

Címkék: pet, épül, centrum, gazdaság, egészség, kaposvár