gázláng a tűzhelyen


Novembertől tovább csökken a rezsi, a tavalyi árakhoz képest 20%-kal kell kevesebbet fizetni a gáz, az áram és távhő áráért. Ez a rezsicsökkentés harmadik üteme. Idén már kilenc szolgáltatás árát csökkentette a kormány - írja közleményében a Fidesz Sajtóiroda.

Januártól 10%-al csökkent a gáz, az áram és a távhő ára, júliustól csökkent a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díja. Novembertől pedig újabb 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára. Az eddigi intézkedések egy családnak átlagosan kb. 100 ezer forint megtakarítást jelentenek.

Az Országgyűlés nemcsak a novemberi rezsicsökkentésről döntött, hanem egy politikai nyilatkozatot is elfogadott a rezsicsökkentés védelmében. Az újabb rezsicsökkentés miatt Brüsszel már üzent. Brüsszel szerint „sérti a versenypiacot és a diszkriminációmentesség elvét”, hogy a családok rezsiköltsége csökkent, míg a vállalatoké nem. Valójában egyetlen dolgot sért a rezsicsökkentés politikája, mégpedig a külföldi szolgáltatók extraprofitját. Látjuk a jeleit, hogy egy rezsieljárás készülődik Magyarország ellen és az uniós bürokrácia ismét nyomást próbál gyakorolni hazánkra.

A rezsicsökkentés mindaddig veszélyben van, amíg a brüsszeli bürokraták és a magyar baloldal a multik markában vannak.  A Fidesz elkötelezett amellett, hogy megvédje Magyarország gazdasági függetlenségét és a magyar családok biztonságát.  A hétfőn elfogadott politikai nyilatkozattal az Országgyűlés kiáll a rezsicsökkentésért, kiáll a magyar emberekért, köztük azért a 2,5 millió állampolgárért, akik aláírásukkal támogatták a rezsicsökkentés politikáját.

sárga csekke


A magyar Országgyűlés emellett elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, hazánkat ugyanis azonos jogok illetik meg és azonos kötelezettségek terhelik, mint a többi tagállamot. Az uniós közösségi jog semmilyen formában nem tiltja a közszolgáltatások árával kapcsolatos hatósági ármegállapítást, ez a gyakorlat az Európai Unió 28 tagállamából 18-ban többféle formában is jelen van. Ezért határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az unió kettős mércét alkalmaz ellenünk.  Ha ennél is több kell a rezsicsökkentés megvédéséhez, akkor a Fidesz kész megtenni. 2014 elején az Országgyűlés tárgyalni kezdi a nonprofit közműszolgáltatókról szóló törvényt, amely megtiltja, hogy a szolgáltatók extraprofitot számítsanak fel szolgáltatásaikért a családok kárára. Ha ez mind nem elég, akkor alkotmányos védelmet is kap a rezsicsökkentés.

Néhány tájékoztató jellegű példa arra, hogy csak a gáz, az áram és távhő árának csökkenésével mennyit spórolnak meg a különböző típusú háztartások már a novemberi rezsicsökkentést is számítva. Egy budapesti, 60 négyzetméteres gázfűtéses lakásban élő kétfős háztartás évente 55 ezer Ft-ot spórol majd meg. Egy kétgyermekes házaspár, 70 négyzetméteres vidéki, távfűtéses lakásban 88 ezer Ft-ot takaríthat meg. Egy 100 négyzetméteres gázfűtéses lakásban ugyanez a család már 103 ezer Ft-tal fizet kevesebbet az áramért, a gázért és távhőért évente. Egy 3 gyermekes nagycsalád vidéki 90 négyzetméteres házban évi 99 ezer Ft-ot tud majd megtakarítani. Egy nagyvárosi, 50 négyzetméteres, távfűtéses lakásban élő nyugdíjas házaspár évente 62 ezer Ft-tal, míg egy vidéki, gázfűtéses 100 négyzetméteres házban egyedül élő nyugdíjas 81 ezer Ft-tal fizethet majd kevesebbet évente. Egy kistelepülésen lévő 100 négyzetméteres ingatlanban élő egyedülálló nyugdíjas 73 ezer Ft-ot, míg egy városi 50 négyzetméteres lakásban egyedül élő 40 ezer Ft-ot spórol meg. Ezek az adatok természetesen tájékoztató jellegűek, a konkrét díjcsökkenés sok tényezőtől is függ, mint például a fogyasztási szokások és az ingatlan energiaállapota.

Címkék: csekk, Brüsszel, rezsi, csökken, kormány, gazdaság