deviza


Arról az OTP-s devizahitel-szerződésről van szó, amelyet tavaly decemberben a Fővárosi Törvényszék semmisnek - írja az azenpenzem.hu. A Fővárosi Törvényszék azért döntött így, mert a törvény szerint semmis az a kölcsönszerződés, amelyben nincs leírva az adóst terhelő minden költség. Az említett OTP-s szerződésben az volt a hiba, hogy a THM nem tartalmazta a deviza vételi és eladási árfolyama közötti különbséget, pedig ez is az adós költsége volt.

Az ügy végeredménye azért vált rendkívül fontossá, mert ezt a hibát gyakorlatilag minden devizahitel-szerződés tartalmazza - derült ki a cikkből. Az OTP a Kúria elé vitte az ügyet, amely úgy ítélt, hogy a Fővárosi Törvényszék helyesen döntött. Azonban a legfelsőbb bírói szerv úgy mentette a helyzetet, hogy kijavította a szerződés megtámadott pontját, és újra érvényessé tette az okiratot. Annak kiszámítását, hogy a hiba miatt az OTP mennyivel tartozik az adósnak, a Kúria az első fokú bíróságra bízta.

Az elsőfokú bíróság azonban a várakozással szemben nem arról döntött, hogy az árfolyamréssel kapcsolatban hogyan kell elszámolni a feleknek. Számolgatás helyett a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon érvénytelennek nyilvánította a hitelszerződést, mivel a bíróság szóban kihirdetett véleménye szerint nem elég részletes a hiteldíj megváltoztathatóságának feltételrendszere.Az OTP Bank fellebbez a döntés ellen.

Címkék: érvénytelen, otp, deviza, hitel, szerződés, gazdaság