Évente 45-50 ezer daganatos megbetegedést találnak országosan, egy korábbi statisztikai adat szerint Somogyban több mint 3 ezret. A rákos betegek száma folymatosan nő és ma már a fiatalabb korosztályt is támadja. Vezető helyen van a halálozások között.   

A daganatos betegségek kapcsán igen előkelő helyet foglalunk el Európában. - mondta el nekünk Svébis Mihály, a Kórházszövetség jelölt elnöke. - Első helyen van a szív és érrendszeri megbetegedések és ezt követően már a daganatos betegek következnek és nálunk különösen a tüdődaganatok és az emlődaganatok vannak meglehetősen előkelő helyen.

Éppen ezért indította el a szakterület erősítését az egészségügyi kormányzat. Szócska Miklós a napokban jelentett be egy 60 milliárd forintos kórházfejlesztést, amelyből tíz milliárdot onkológiai központok létrehozására fordítanak.

Szócska, az egészségügyért felelős államtitkár elmondta: a diagnosztikának ott lesz minden eszköze és a terápiára ott lesznek azok a 21 századi technológiát képviselő gépek, amivel el tudjuk látni a betegeket. Nem lesz 26 helyen onkológiai centrumocska, hanem mindenütt ott lesz, minden régióban, minden megyében ott lesz a betegség azonosításához szükséges diagnosztika és ott lesz a gyógyításhoz szükséges eszköztár.

Építőmunkások dolgoznak a Kaposvári Egyetem területén található diagnosztikai központ mellett egy 50 ágyas onkológiai ellátó központ épül másfél milliárd forintból. Emellett további 850 millió forint értékben vásárolnak modern sugárterápiás berendezéseket.

Címkék: államtiotkár, forintos, szócska, fejlesztés, milliárd, gazdaság