halpusztulás

Az élővizet ért szennyeződés következtében kialakult tömeges halpusztulás miatt a Kapos folyó  teljes Somogy megyei szakaszán általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a Somogy Megyei  Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati Halászati Osztálya hatóság kedd délután.

A szennyezett víz eközben elérta  a Siót is. A Szekszárd mellett kifeszített merülőfalnál kiemelt halak 90 százaléka bódult állapotban van, így minimális az elpusztult halak mennyisége - tájékozatta a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, Csonki Zoltán kedden az MTI-t.

A szennyezés a Sió teljes halfaunáját érintette: az apróhalak mellett pontyok, csukák, kárászok, balinok úsznak a víz felszínén.

A vízügyi igazgatóság vizsgálata szerint mindössze két százalék a vízben az oldott oxigéntartalom, amely normális körülmények között 40-50 százalék - jegyezte meg a KDVI igazgatója.

Az igazgató elmondta, az oxigénhiányos állapotot okozó szennyezés délelőtt kilenc óra körül érte el a Sió szekszárdi szakaszát és halad tovább a Gemencen keresztül a Dunába. A vízügyi szervezet kedd reggel megnyitotta a Sió-árvízkapu zsilipjét, így ötven centiméterrel csökken a folyó vízszintje, amely gyorsítja a szennyeződés levonulását.

Abban bíznak, hogy a Kaposból érkező szennyezés fél nap alatt lefolyik a Sión, és nem lesz további halpusztulás - tette hozzá.

Beda János, a Sió érintett szakaszát kezelő Tolnai Halértékesítő és Kisállattenyésztő Szövetkezet elnöke az MTI-nek elmondta: a bódult halakat oxigénnel dúsított vízben szállítják el, és a szövetkezet tározójában helyezik ki őket, ahol átmossák, majd később visszaengedik őket a Sióba.

A szövetkezet elnöke szerint a halpusztulás mértéke később állapítható meg pontosan.

A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából múlt kedden folyt ki két-háromezer köbméternyi vinasz (cukortalanított melasz), amely a Kisgáti patakon keresztül jutott Kaposba. Az oxigénhiány miatt bekövetkezett halpusztulást a Kapos Tolna megyei szakaszán először pénteken észlelték.

A KDVI szombaton 24 órára megnyitotta a siófoki Sió-zsilipet, hogy a folyó friss vizet kapjon.

A Tolna Megyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága már tegnap elrendelte a horgászati tilalmat a Kapos teljes Tolna megyei és a Sió érintett szakaszára, a zöldhatóság környezetkárosítás miatt feljelentést tett a folyószennyezés miatt.

A Kapos folyó somogyi szakaszán nem tapasztaltak halpusztulást, Tolnában viszont igen. A kaposvári cukorgyár szerint azonban ez már kis valószínűséggel köthető a múlt heti balesethez.

- Minket még senki sem keresett meg, a mi számításaink szerint ennek a szennyezésnek a hétvégére el kellett hagynia a Kapos folyót, felhigult állapotban. Természetesen a hatósági vizsgálatok után mindenkinek állunk a rendelkezésére - mondta a KaposPontnak a Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, Hájos László.

halpusztulás

Címkék: szennyezés, vinasz, sió, kapos, víz, gazdaság