Az elmúlt évben átlagosan 25 és fél ezer álláskeresőt tartott nyilván a megyei munkaügyi központ, mondta a szervezet igazgatója, Szikra László a képviselő-testületnek tartott beszámolójában. Tavaly legkevesebben augusztusban voltak a rendszerben és ugyanez volt elmondható az idei év hasonló időszakában is.

Szikra László a megyei munkaügyi központ igazgatója elmondta: Gyakorlatilag 20 ezer 102 fő az augusztusi publikálható adatok szerint a nyilvántartott álláskeresői szám, ez az egy évvel korábbi látszámhoz képest 9.1 százalékos csökkenést jelent és jelenleg a rátánk az 14.8 százalék.

Az Európai Uniós támogatásokról szólva a regionális fejlesztési ügynökség igazgatója, Sitányi László elmondta, a 2007-2013 közötti időszakban Somogy egy főre vetítve 670 ezer forintot kapott, ami a régióban a legtöbb volt és országosan a középmezőnybe tartozott. A következő 7 évben a megyék összesen 450 milliárd forintot költhetnek, ebből Somogyra 22 milliárd jut.   

Most vagyunk abban a tervezési szakaszban, amikor meg van a pénz, paripa és még a felhatalmazás is, hogy azon dolgozunk, vagy dolgozzunk, hogy mi is jó a megyének, mi jó a kistérségnek, járásnak, mi jó az adott városnak, ezeket határozzuk meg elsősorban. - mondta Sitányi László regionális fejlesztési ügynökség ügyvezetője.

A következő uniós ciklusban Magyarország 7400 milliárd forint támogatást kap. Ennek 40 százalékát infrastruktúrára, 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják.

Gelencsér Attila megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: A leglényegibb változása ez elkövetkezendő évnek, minimum a négyszeresére ugrik az a pénz, amit célzottan, direkt a gazdaságélénkítésre költhetünk és a megyének ez lesz a fő missziója.

A megyei közgyűlés elnöke hozzátette, a fejlesztési ügynökségek várhatóan a megyék irányítása alá kerülnek, ami megkönnyíti források hatékony felhasználását.

Címkék: javulás, mélypont, nélkül, munkanélküli, munka, gazdaság