2013-ban már év elejétől kevesebb cigarettát értékesítettek, ami a januári áremelkedéssel magyarázható - tudtuk meg a NAV hivatalos sajtóközleményéből.

A fogyasztási dohány (tölthető, csomagolt dohány) eladási volumenében ugyanakkor a vizsgált időszakban folyamatos növekedés tapasztalható. A dohányzók lényegesen olcsóbban tudják „előállítani” a füstölnivalót, ha gramra csomagolt dohányt vesznek, mintha megvásárolnák a kész cigarettát, és azt kevesebb dohánnyal is töltik meg mint a dohánygyárak.

Bár a fogyasztási dohány, illetve a cigaretta nem ugyanabban a mennyiségi egységben van nyilvántartva (a cigaretta szálban, míg a fogyasztási dohány grammban), ha a fogyasztási dohányt a cigarettába tölthető mennyiség alapján nézzük, látható, egyre többet értékesítettek ebből a termékből, mint a normál cigarettából.

Egy hivatalos gyártási eljárás során készült cigarettában 0,8-1 gramm tömegű dohány van, míg a nemzetközileg is elfogadott kutatások szerint a kézileg töltött cigaretta esetében 2012-ben 0,73 gramm volt a szálanként felhasznált dohány becsült mennyisége, ami 2013-ban átlagosan 0,6 grammra csökkent, bár ez a csökkenés a cigarettát sodró fogyasztó számára észrevehetetlen, mivel a töltött dohány térfogata nem változott, csupán annak tömege csökkent.

2013-ban a legnagyobb növekedés a nyári időszakban – június, július és augusztus hónapban – jelentkezett, de ez 2012-re is igaz volt, azaz nyáron több dohány fogyott, mint az év ezt megelőző időszakában. A cigaretta forgalmának csökkenése a fogyasztók árérzékenységének köszönhető, akik a drágább terméktől egy viszonylag olcsóbb felé fordultak, még ha azt maguknak is kell sodorniuk.

Bár egyes dohánygyárak csökkentik az áraikat, a dobozos cigaretta eladások csökkenése miatt, a tendencia valószínűleg nem fog drasztikusan változni, ha csak az árverseny nem késztet több dohánygyártót arra, hogy olcsóbban adják a termékeiket.

Címkék: nemzeti dohány bolt, töltés, trafik, háború, dohány, gazdaság