– Kaposváron minden beruházásunk és fejlesztésünk, így a közösségi közlekedés fejlesztése is az itt élők kényelmét és a magas színvonalú szolgáltatás biztosítását szolgálja – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Kaposvár polgármestere.

A projekt keretében során 4 új autóbuszöblöt alakítottak ki a Toponári úton, 40 megállóban normál, 19 megállóban pedig kisebb méretű utasváró létesült, 36 nagy forgalmú megállóhoz pedig 196 db kerékpártámaszt is kihelyeztek.  41 buszmegállóban napelemes, az autóbusz-állomáson pedig 2 nagyméretű elektronikus tájékoztató tábla informálja az utasokat. Megtudhatják például azt, hogy mik az indulási és érkezési időpontok, melyik járattal hová utazhatnak, melyek az átszállási lehetőségek.

– Az új fedélzeti számítógépekkel felszerelt helyi autóbuszokon az utasok dinamikus utastájékoztató kijelzőkkel találkozhatnak majd. A forgalomirányítók követhetik a járatok helyzetét a térképen, adatokat kaphatnak a jármű állapotáról és szükség esetén kapcsolatba léphetnek a járművezetővel. A buszok helyzete pedig az interneten is követhető lesz – ismertette a beruházás részleteit Lakatos András, a kivitelező T-Systems Magyarország Zrt.  közlekedés értékesítési szektorigazgatója, aki hangsúlyozta: ilyen rendszer még nem működik sehol Magyarországon. A vállalat saját fejlesztésű menetrendszerkesztő szoftver szállítását és integrálását végezte el a GPS alapú forgalomirányító és utastájékoztató szoftverhez.

A komplex rendszer jelzi az alacsony padlós járművek érkezését, amely hasznos információ a mozgáskorlátozottak, az idősek és a babakocsival utazók számára. A buszok fedélzetén elhelyezett utastájékoztató kijelzőkön hasznos és aktuális járatinformációkat láthatnak majd az utasok. A fedélzeti vizuális tájékoztatást akusztikus elemekkel is kiegészítik, ez főként a fogyatékkal élőknek és az időseknek nyújt segítséget.

- A fejlesztéseknek köszönhetően meglévő járműparkunk hatékonyabban működhet, s a kiszolgálás az eddigieknél is utasbarátabb lesz – hangsúlyozta a fejlesztések előnyeit a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. vezérigazgatója. Veizer Jánosné szerint a kiszámítható és pontos menetrend segítségével növelni tudják majd a tömegközlekedést igénybe vevők számát is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: rendszer, komplex, projekt, unió, busz, kaposvár, gazdaság