deviza


Az egyik kaposvári asszony két és fél millió forintnyi hitelt vett fel devizában. Vállalkozása csődbe ment, jelenleg szociális segélyből él. Három éve már a törlesztőrészleteket sem tudja fizetni; az eszközkezelő feltételeinek pedig nem felelt meg.

- Már megpróbáltam mindent. Végrehajtás alatt állok. Szeretnék olyan segítséget kérni, hogy ne lakoltassanak ki - Pánovics Lajosné, Kaposvár.

A Mentőöv Devizagarancia Szövetkezet elnöke szerint azonban a feltételeknek továbbra is csak kevesek tudnak megfelelni.

Egyre többen azonban sikerrel fordulnak a Nemzeti Eszközkezelőhöz Somogyból. A Dunántúlon itt, és Baranyában ajánlották fel legtöbben ingatlanjukat.

Az eszközkezelőnél azt mondják: ez annak köszönhető, hogy rugalmasabbá tették a feltételeket. Így most legfeljebb 20 millió forintos ingatlant lehet felajánlani; amit a társaság a forgalmi érték 35-55 százalékán vesz, a bérlők átlagosan 8500 forint havi bért fizetnek, a volt tulajdonosok pedig a korábbi kettő helyett 5 évig akár vissza is vásárolhatják az ingatlant.


A pénzintézetek most nyilvános fórumot indítottak és a konzultacio(kukac)bankszovetseg.hu címen várják a bajba jutottak és az őket mentő civil szervezetek véleményét. Időközben a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály egy televíziós interjúban azt mondta: valóban november 1-ig várják a megoldást a bankoktól. Ugyanakkor szerinte a kormány sosem azt kérte, hogy a teljes jelzálogalapú devizaadósságot kellene addig felszámolni. A határidő csak a javaslat benyújtására szól.

A Kapos Televízió holnap esti fóruma is a devizahitelesek megsegítésével foglalkozik. Fél kilenctől élőben kérdezhetnek Róna Péter közgaszdásztól és Léhmann Görgy ügyvédtől e-mailen a forum(kukac)kapostv.hu, vagy telefonon a 06-30-303-05-90-es számon.

Címkék: svájci, frank, kölcsön, deviza, segítség, hitel, gazdaság