Szinte mindennaposak manapság a súlyos autóbalesetek. Szerencsés esetben gond nélkül fizet a károkozó biztosítója, de van amikor jogi útra kell terelni az ügyet.


- 3 és fél éve történt egy baleset, amit egy kamion okozott. Azóta egy részét fizette csak meg a biztosító, először szóba sem akart állni velem és 3 évvel ezelőtt ügyvédhez fordultam az ő közbenjárásával valamennyit fizetett, de egy fél éve bírósági szakszba került az ügy - Rucz Csaba.

Mások is azt tapasztalták, hogy nem egyszerű dűlőre jutni a biztosítóval.

- Most frissen édesanyámnak volt egy balesete, hogy összetörték az autóját és hát ott az autószerelő, a roncselszállítás, a roncseladás, tehát egy eléggé komoly procedúra mire az ember ennek a végére ér és mire a károsult gyakorlatilag a pénzéhez jut - Pászner Gábor.

Ezen a rendszeren akar változtani a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egy a napokban nyilvánosságra hozott tervezetével.

A biztosítási és kárrendezési szakjogász azt mondja sok az olyan eset, amikor végül pert kell indítani. A jelenlegi gyakorlat az, hogy a vétlen sofőrnek a károkozó biztosítójához kell fordulnia, ha kártérítést szeretne. Nem tudni előre, hogy ott milyen gyors és megbízható az ügymenet. A jövőbeni tervezet, a direkt kárrendezés lényege az, hogy a baleset károsultjának nem a károkozó, hanem a saját biztosítójához kell fordulnia.

- A tapasztalatok szerint ilyen esetben a biztosítók egy kicsit rugalmasabban, egy kicsit ügyfélbarátabb módon állnának hozzá a károsult igényeihez, mert jelenleg kétségtelen, hogy nemegyszer ilyen fiskális a megközelítés, tehát meglehetősen öncélú elzárkózásokat is lehet tapasztalni - Ozsváth Ferenc, biztosítási és kárrendezési szakjogász.

Az ügyfél az új rendszerben már előre tudja, hogy kár esetén a saját biztosítóhoz kell fordulnia, amelynek érdeke a színvonalas kiszolgálás, mert különben nem nála újítja meg a szerződését. A direkt kárrendezés miatt az árak is változhatnak a szakértők szerint. Tervezet egyelőre egyeztetési szinten van, amelyhez a PSZÁF várja az észrevételeket.

Címkék: gyakoribb, egyre, biztosítás, balesetek, változás, gazdaság