Somogyban 6 város szabadulna meg mintegy 18-20 milliárd forintnyi hitelétől. A települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke nem támogatja az újabb adósságátvállalást. Azt mondja, az nem segtíti a racionális gazdálkodást.

Nagyatádnak csaknem 800 millió forintnyi hitelállománya maradt, miután az állam átvett 1.4 milliárdnyit még a nyáron. A fennmaradt összegre évente 55 milliós részletet kell fizetniük, és 700 milliót fordítanak a kötelező feladatok ellátására. Így nagy szükségük van az állami szerepválalásra.    

- Hogyha az állam a megmaradó hitelállományt is átvállalná, akkor ezzel az 55 millió forinttal kevesebb kiadást kéne teljesítenünk - mondta Nagyatád polgármestere, Ormai István.

Országosan mintegy 450 milliárd forintról és 300 nagyvárosról van szó. Somogyban 6 települést érint és 20 milliárd forint az átvállalásra váró adósságállomány. A TÖOSz elnöke – ellentétben a nagyatádi polgármesterrel – nem támogatja az újabb adósságátvállalást.

- A nagyok túl vannak az életveszélyen, az egész önkormányzati rendszer úgymond renbe van rakva, én azt látom. Ezek a hitelek meg azért jó lenne, ha maradnának, ez megint csak a személyes véleményem, mert rákényszeríti a nagyokat pontosan egy nagyon racionális gazdálkodásra, ahol mindig egy folyamatos monitoring és mérés van - árulta el a TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő.

Így jellemezte Simonfa pénzügyi helyzetét a polgármester. Az 5000 fő alatti települések teljes adósságát átvállalta korábban a kormány. Simonfa 16 milliós tartozástól szabadult meg. Akkor azt gondolták, hogy jobb lesz, de a normatív támogatás helyett a feladatalapú finanaszírozást vezették be és már most 14 milliós hiányuk van.   

- Jelenleg 56 gyerekkel működik az óvoda, két csoportban, ami jelentős költséget ró az önkormányzatra, a közös önkormányzati hivatalnak is a fenntartása normatíván fölül kell hozzájárulni, ami szintén jelentős összeget ró, az utak karbantartása.. - tette hozzá Simonfa polgármestere, Bodrog Gábor.

A település szeptember 30-áig támogatást igényelhet feladatai ellátására a Belügyminisztériumtól. Schmidt Jenő szerint a nagyvárosok adósságátvállalása helyett a feladatalapú finanszírozásra kellene több forrást szentelni, mivel az 2800 önkormányzatot érint.

Címkék: belügyminiszter, hitel, állam, pénzügy, pénz, gazdaság