tarozó

A folyó medrét is rendezik 18 kilométeren át egy 600 millió forintos fejlesztés keretében. A megkezdődő munkálatokról ma tartottak sajtótájékoztatót.  

A Kapos folyó vízjárását elsősorban nem a saját esése, hanem a jelentős árvízi vízhozammal rendelkező, folyóba torkolló mellékágak határozzák meg. Ezért a heves zivatarok nyomán a völgyekből  érkező víz, nagy sebességgel, majdnem egy időben ömlik bele Kaposba. Legutóbb 8 évvel ezelőtt okozott ez nagy problémát a Kaposváriaknak. A 2005-ös nagy árvíz után még napokon át térdig érő víz volt sok házban a Kaposhoz közeli utcákban. 79 ház szenvedett károkat. 8 évvel ezelőtt például teljesen elöntötte a víz Harmath Tamásné házát az Iszák utcában. Akkor egy kollégiumban vészelték át az éjszakát.

Még egy hasonló árvizet már nem kell átélniük a donneriaknak.  

-Nagyon régóta várják a kaposváriak azt a lehetőséget, hogy biztonságban érezhessék magukat, ha sűrű, sötét felhőt látnak - mondta a KaposPontnak Kaposvár alpolgármestere, Tóth István. - A jövőben a heves áradások amennyiben el is érik a lakott belterületeket a tervezett mederrendezésnek, illetve tározó építésnek köszönhetően csillapíthatóvá válnak - tette hozzá az alpolgármester.

A teljes fejlesztés két részból áll. Kialakítanak egy vésztározásra alkalmas területet, majd ezzel egybekötve rendezik a Kapos meder ezen szakaszát is, mintegy 550 millió forint értékben, kséőbb pedig a további részeket is rendbe teszik egy 600 millió forintos fejlesztés keretében. Így a Kapos mentén több mint 18 km-es szakaszon végeznek kivitelezési munkákat.

Megindultak a földmunkák a Vak Bottyán utca közelében, ahol a 120 hektáros vésztározót alakítják ki. Ebben egy árhullám esetén 1,7 millió köbméter vizet lehet visszatartani, így csak a belterületi szakasz kiépítettségének megfelelő vízhozam jut tovább a folyóban.

- Gyakorlatilag ez egy üres tározó lesz, csak akkor lesz benne víz, ha a csapadékok elöntik, utána szabályozott módon levezetésre kerül a víz belőle - árulta el a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság  vezetője, Márk László. Hozzátette: a fejlesztések eredményeként olyan kiegyensúlyozott vízjárás alakul ki, amely nemcsak Kaposvár belterületét, hanem a Kapos Kaposvár alatti – jelenleg belvizekkel erősen veszélyeztetett – szakaszát is képes ezektől a terhelésektől megvédeni.

Az igazgató azt is leszögezte: a régen várt tározó megépítése a közbeszerzések és a terület kisajátítása miatt húzódott el. A víztározó Kaposváron kívül Kaposújlak, Kaposmérő, Taszár és Sántos számára is biztonságot jelent. 18 km-en át rendezik majd a Kapos medrét természetbarát módon. A munkák jövő év elején fejeződnek be.      

Címkék: vész, folyó, tározó, árvíz, kaposvár, gazdaság