Ismét fokozott ellenőrzéseket tart a forgalmasabb vonatokon a MÁV-START Zrt. szeptember 9-étől. Ez azt jelenti, hogy a megszokotthoz képest több jegyvizsgáló teljesít szolgálatot egyes szerelvényeken, akik ellenőrzik, hogy az utasok rendelkeznek-e érvényes mentjeggyel vagy bérlettel, illetve megvizsgálják az utazási kedvezmények igénybevételéhez szükséges hivatalos iratokat is. A fokozott ellenőrzés kiterjed Budapest három forgalmas pályaudvarára is, bizonyos napokon és időszakokban a Keleti, a Nyugati vagy a Déli pályaudvaron ismét alkalmazni fogja a peronkapukat a vasúttársaság, így a vonatot elhagyva, az állomáson is kérhetik az érvényes menetjegyeket vagy bérleteket. Ezért vasúttársaság arra kéri utasait, hogy a menetjegyeiket ne dobják ki a vonatokon, őrizzék meg a pályaudvarok kijáratáig!

A most indított akcióval a MÁV-START a bliccelő utasok számát szeretné visszaszorítani, mivel úgy tapasztalják, hogy fokozott ellenőrzések bevezetésével megnő az eladott menetjegy száma, és csökken a kiszabott pótdíjak mértéke. A bliccelők pedig éves szinten így is több milliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoznak.

A vasúttársaság úgy véli, hogy a bliccelők számát, visszaszoríthatja a szigorított ellenőrzések bevezetése, a jegyértékesítési rendszer korszerűsítése, és a jegyváltási lehetőségek bővítése. A MÁV-START ezért az elmúlt időszakban negyvenhét darab új jegykiadó automatát telepített Budapest egyik legforgalmasabb elővárosi vasútvonalára a Budapest-Cegléd-Szolnok vonal összes állomására és megállóhelyére, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok vonal mellett található egyes állomásokra és megállóhelyekre. Az automaták lehetőséget nyújtanak azoknak az utasoknak is a menetjegyváltásra, akik eddig pénztár hiányában nem tudták az állomásokon megvenni az utazáshoz szükséges jegyeket. Ugyanezt a célt szolgálja az idén öt éves, internetes jegyértékesítési rendszer folyamatos fejlesztése is.

A fokozott ellenőrzés szeptember 9-én kezdődik, több héten át tart majd, és a forgalmasabb vonatokon utazók, valamint a budapesti fejpályaudvarokon áthaladó utasok számíthatnak rá.

Címkék: vonat, ellenőr, razzia, vasút, máv, gazdaság