Több mint 400 ellenőrzést végeztek a nyáron a somogyi adóigazgatóság revizorai. A kereskedelmi és szolgáltató szektorban összesen 101 szabálytalanságra bukkantak, melyet összesen 14 millió forintnyi bírsággal honoráltak.

Az ellenőrök természetesen folyamatosan figyelték a főbb turistacélpontokat, de razziáztak az állandó és időszakos vásárokon, piacokon, szállásadóknál, egészségügyi centrumban praktizáló természetgyógyásznál, és autójavítóknál is. Emellett a fontosabb rendezvények sem kerülhették el a NAV figyelő szemeit: így a Balaton-átúszáson, a Krisna-Völgyi Búcsúban, a Sound Fesztiválon, a Mesztegnyői Rétesfesztiválon, a Lellei Borhéten, a Balatonboglári Borfesztiválon is megfordultak a revizorok.

427 ellenőrzésből 101 esetben találtak hibát, ezek közül 89 súlyos jogsértés volt: 73-an egyáltalán nem adtak nyugtát, kilencen be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztattak, ketten igazolatlan árut forgalmaztak, öt magánszemély pedig nem rendelkezett adószámmal.

Az elmulasztott bizonylatok miatt a vállalkozások mintegy 12 millió Ft bírságra számíthatnak, de rajtuk kívül további 31 alkalmazottat is megbüntettek, egyenként 20 ezer forintra. Egy pékséget pedig 12 napra bezárhatja kapuit, mivel sokadszorra is megfeledkezett a nyugtáról. A rekordot azonban ezen a nyáron egy utcai édességárus állította be, aki háromszor is ”elfelejtett” bizonylatot adni az édesszájú revizoroknak.

De az éjszakai szórakozóhelyeken sem volt minden rendben. Az egyik vendéglátóhelyen az ellenőrök többször is hiányosságot tártak fel. Először a vállalkozó nem adott nyugtát, feketén foglalkoztatta alkalmazottját, valamint jövedéki szabályt is sértett. Az ellenőrök vérszagot kaptak, és két nap múlva is visszatértek az egységbe, ahol ismét a be nem jelentetett pincér szolgálta ki őket, és ráadásul szabálytalan nyugtát adott. Augusztus végén harmadszor is visszatértek a helyszínre a revizorok, és ahogy már megszokhatták, újra előkerült a jegyzőkönyv.

De nem csak a vendéglátásban taroltak a revizorok: egy magánszemély például a régen felszámolt kft-je égisze alatt végzett kerékpár-javítást, adószám nélkül. Egy másik külföldi pedig bútorokkal kereskedett, amelyre ugyan kért engedélyt, de annak kiadását már nem várta meg, és munkához látott. De találkoztak engedély nélküli szállásadóval, édességárussal és gázpalackárussal is. Ők is mélyen a zsebükbe nyúlhatnak így a nyár végén - tudtuk meg a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságától.

Címkék: ellenőr, revizor, nyár, nav, balaton, bírság, gazdaság