gyed extra

Ezt az összeget akár egy év alatt is le lehetne hívni. Erról is dönt a napokban Visegrádon ülésező Fidesz-KDNP frakció. A GYED-extra Somogyban több mint 1300 családot érint.

Ha megszületik a kistestvér, akkor a nagyobb gyerekre levő folyósítás az megszűnik, és akkor az új babától számítják a juttatásokat - jelenleg ez a rendszer működik a gyed esetében. A kormány ezen is változtani akar. Az újabb gyerek születésekor sem kellene lemondania a családnak az idősebb után járó juttatásról.

- Ez egy olyan lehetőség lesz a kismamáknak, amire már nagyon régóta várunk. Tehát egyrészt az, hogy ha megszületik a kistestvér, akkor maradjon a támogatás, továbbra is kapja mind a kettő. Ez ösztönzőleg hat a kismamákra bátrabban vállalják a kistestvért - árulta el a Kaposvári Mami elnöke, Patakné Csordás Gyöngyvér.

Egy további változtatás szerint az anya már a gyermek 1 éves korától visszamehetne dolgozni, akár teljes munkaidőben. Emellett pedig tovább kapná a gyedet, illetve a gyest.

- Eddig én tudtam, hogy 4 órában lehet elmenni gyes mellett dolgozni és hogyha ez megváltozik, akkor sokkal könnyebben helyzekedhetnének el a kismamák, a kisgyermekes anyukák - árulta el Fehérvári Tünde.

Somogy megyében jelenleg több mint 1300-an részesülnek gyermekgondozási díjban. Ennek összege az elmúlt években folymatosan emelkedett. 2003-ban a maximálisan 83 ezer forint volt havonta. A legnagyobb mértékű változás 2011-ben volt. Az előző évhez képest 21 ezer forinttal emelkedett. Napjainkban 137 ezer forint. A kormány a gyed extra tervezettől a kismamák munkaerő-piaci visszatérését reméli.

- Ha ők korábban vissszamennek dolgozni a munkahelyükre, akkor ők foglalkoztatottak lesznek, tehát a foglalkoztatotti stisztikát, létszámot növelni fogják, tehát azt gondolom, hogy mindenképpen egy pozitív változást jelent - tájékoztatott a megyei munkaügyi központ, SMKH igazgatója, Szikra László.

A családtámogatási rendszer átalakításának harmadik eleme, hogy az anya a jövőben úgy is dönthet, hogy már az első másfél évben lehívja a 3 évre szóló támogatást, és ez után áll munkába. A részleteket a következő napokban tárgyalja a Fidesz-KDNP frakció a visegrádi kihelyezett ülésén, döntés ezután várható.

Címkék: gyed, extra, pénz, támogatás, család, gazdaság