A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a MÁV Csoport ingatlanvagyonának hosszú távú, teljes körű rendezése és a vagyonkezelési feladatok korszerűsítése érdekében döntött arról, hogy a MÁV Zrt. és leányvállalatainak vagyonkezelésében, illetve tulajdonában lévő ingatlanállomány egy részét az MNV Zrt. átveszi. Az ilyen módon állami tulajdonba kerülő ingatlanok ingyenesen önkormányzati tulajdonba kerülnek, hogy a települések közfeladat-ellátását segítsék.

Erről a tárca vagyonpolitikáért felelős államtitkára beszélt Székesfehérváron. Hegmanné Nemes Sára beszédében felidézte: az új vagyontörvény egyik fontos célkitűzése, hogy a nemzeti vagyonelemek a lehető legjobb gazdára leljenek, vagyis mindig ott legyenek, ahol a leghatékonyabban tudnak velük gazdálkodni. Kitért arra is, hogy egy sportpálya vagy bármilyen közösségi létesítmény sokszor jobb kézben van egy önkormányzat tulajdonában, mintha az államnál maradna, hiszen az önkormányzat bizonyos esetekben több forrást tud a fenntartásra és a fejlesztésre fordítani.

Így kerülhet a vasúttársaság balatoboglári üdőlüje is a helyhatósághoz. A település polgármesterétől, a KaposPomt megtudta, hogy a közvetlen vízparttal rendelkező, többhektáros létesítmény tulajdonosa ugyan az önkormányzat marad, de annak vagyonközelője a Nemzeti Sportközpontok szervezete lesz. Mészáros Miklós azt is elmondta, hogy a komplexumban a Nemzeti Kézilabda Akadémia rendezkedik majd be.

A kormány idén júniusi döntése értelmében három helyi önkormányzat (Debrecen, Székesfehérvár és Balatonboglár) jut ingyenesen négy olyan ingatlanhoz, amelyek a helyi önkormányzati feladatok ellátásához, fejlesztésekhez és beruházásokhoz közvetlenül szükségesek. A négy ingatlan együttes értéke 1,27 milliárd forint.

Címkék: önkormágyzat, vasutas, kéziladba, üdülő, vagyon, MÁV, ingyen, gazdaság